időjárás 2°C Gerda , Martina 2023. január 30.
logo

Ősszel döntés születhet, végleg kitehetik a Politikatörténeti Intézetet

Bácskai Balázs
2019.06.26. 12:21

A Politikatörténeti Intézet máig nem hagyta el az évtizedek óta ingyen használt Alkotmány utca 2. alatti épületet, amelyet történelmi hagyományoknak megfelelően a Kúria szeretne birtokba venni. Mivel a PTI nem volt hajlandó távozni, ezért az állam pert indított az ingatlan kiürítése érdekében.

„Várhatóan ősszel döntés születik az ügyben. A mai tárgyalási napon a bíróság felfüggesztette az eljárást, amíg a felmondás érvénytelenségével kapcsolatos másik perben eredmény nem születik” – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Varga István, az állam képviseletében eljáró ügyvéd.

Mint ismert, a Politikatörténeti Intézet megtámadta az államnak az ingatlan birtokbavételére irányuló felmondását is, érvénytelenségre hivatkozva, mivel az intézet álláspontja szerint – a Kúria döntésével ellentétesen – van használati joga az ingatlanra, méghozzá határidő nélkül.

A tárgyaláson kiderült, hogy a Politikatörténeti Intézet (PTI) már hiába próbál kártérítést szerezni, az ezzel kapcsolatos viszontkereset előterjesztését elmulasztották, annak benyújtására már nincs lehetőség. Földes György, az intézet vezetője korábban úgy nyilatkozott, hogy 2,5 milliárd forintra tartanak igényt a kiköltözés kapcsán. Ennek az összegnek már biztosan búcsút inthet a PTI, ahogy valószínűleg még az idén az Alkotmány utca 2-nek is.

„A következő tárgyaláson döntést fog hozni a bíróság. Ha pedig meghozza a döntést, az már onnantól csak végrehajtási kérdés” – mondta Varga István.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.