Tovább erősödik a határon túli intézményrendszerünk

Amikor a szülőföldön való boldogulásról beszélünk, akkor abban benne van, hogy megerősítjük a magyar embereket foglalkoztató külhoni vállalkozóinkat, illetve a magyar oktatási, kulturális, szociális és egészségügyi rendszert – erről beszélt a nemzetpolitikai államtitkár a külhoni fejlesztések kapcsán. Potápi Árpád János örömét fejezte ki a kárpátaljai magyar szervezetek összefogása kapcsán.

2019. 06. 28. 17:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program célja a magyar identitás megerősítése, ugyanis ameddig magyar nyelven tanulnak a gyerekek, addig lesz magyar jövő is a Kárpát-medencében – hangsúlyozta pénteken az MTI tájékoztatása szerint Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár a vajdasági Maradékon, ahol a helyi református szórvány óvodai központ ünnepélyes alapkőletételén vett részt.

– A maradéki óvoda a magyar kormány Kárpát-medencei óvodafejlesztési programjában épülhet fel, Budapest 80 millió forinttal támogatja a beruházást – közölte az államtitkár.

Az új épület 200 négyzetméter alapterületű lesz, két óvodai csoportszobával, valamint az alagsorban egy 150 fő befogadására alkalmas teremmel, amely más, közösségi eseményeknek is otthont adhat. A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program a Vajdaságban csaknem 1,3 milliárd forintból valósul meg, ebből hat szórványóvodai központot alakítanak ki, illetve három szórványóvoda felújítását támogatják, nyolc korszerű kisbuszt biztosítanak a gyerekeknek, harminc településen pedig egyéb, egyszeri óvodai fejlesztéseket valósítanak meg. A fejlesztésekkel több száz új óvodai férőhely jön létre.

Előző nap, csütörtökön, a kárpátaljai Csapon, egy, a magyar kormány támogatásával felújított klinika és családorvosi rendelőintézetet adtak át. Az Ungvári járás lakosságának egyharmadát ellátó egészségügyi intézmény avatásán mondott köszöntőjében Potápi Árpád János hangsúlyozta, a magyar kormány minden lehetséges támogatást megad Kárpátalja magyar és nem magyar lakosságának is, beleértve a – nemzetiségtől függetlenül – mindenki számára fontos egészségügyi ágazatot. A nap folyamán az államtitkár Beregszászon a kárpátaljai magyar bázisiskolák fejlesztési programjában három oktatási intézményt keresett fel, majd késő délután részt vett a beregszászi tanuszoda és sportcsarnok ünnepélyes alapkőletételén.

Az államtitkár rámutatott, a fejlesztési programokat Kárpátalján stratégiai partnereivel, a helyi magyar szervezetekkel – a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) – tudja lebonyolítani.

– Nagyon fontosnak tartom, hogy a két párt megújította az összefogását a július 21-i előrehozott ukrán parlamenti választásra, és közös jelölteteket indítanak a három, győzelemre is esélyes kárpátaljai körzetben. A megállapodást a szervezetek elnökei, Brenzovics László és Zubánics László írták alá. Mindenhol arra kérjük az embereket, hogy a megállapodás értelmében működjenek együtt, és menjenek el szavazni – hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek Potápi Árpád János. Az államtitkár a fejlesztésekről elmondta, azok mind a magyar intézményrendszert erősítik.

– Amikor a szülőföldön való boldogulásról beszélünk, akkor abban benne van, hogy megerősítjük a gazdasági vállalkozóinkat annak érdekében, hogy magyar embereket foglalkoztassanak. Nekik jövőt nyújtunk, amihez hozzátartozik, hogy a magyar oktatási, kulturális, szociális és egészségügyi rendszert is erősítjük, amelyeknek jobbnak kell lenniük, mint a többségi nemzet hasonló intézményei – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.