Tovább nőhet a Fidesz–KDNP előnye

Míg az ellenzék ciklusról ciklusra, választásról választásra ugyanazt a tortát szeleteli fel, addig a kormánypártok folyamatosan növelik szavazóik számát. A teljes összefogás sem jelent gyógyírt az ellenzék népszerűtlenségére, mivel mind a XVI. kerületi, mind a nyíregyházi tapasztalatok ellentmondanak ennek. Ráadásul a korábbi évek tapasztalatai alapján a Fidesz—KDNP jelöltjei az önkormányzati választásokon öt-tíz százalékkal több voksra számíthatnak, mint az országgyűlési vagy európai parlamenti választáson.

Baranyai Gábor - Borsodi Attila
2019. 06. 04. 5:55
null
Az ország és a települések fejlődésének is komoly szerepe volt az EP-választáson elért sikerben Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Jól és összehangoltan, sokat dolgozó, erősen beágyazott, méretét tekintve pedig országosan az ötödik legnagyobb taglétszámú Fidesz-alapszervezet van a XVI. kerületben, amely megtartotta a városrész polgári, kertvárosi hagyományait – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Szatmáry Kristóf, a Kertváros országgyűlési képviselője annak kapcsán, hogy a Fidesz a kerületben érte el fővárosi legjobb, 46 százalékos eredményét a május 26-i európai parlamenti választáson.

A kormánypárti politikus hozzátette: a XVI. kerületben élők amikor országos vagy akár európai ügyekben szavaznak, akkor a helyi viszonyokról, az önkormányzat, a polgármester és országgyűlési képviselőjük munkájáról is véleményt alkotnak.

– Évek óta, ciklusról ciklusra nő a Fideszre adott voksok száma, amit a tavaly áprilisi országgyűlési választáson elérthez képest is sikerült növelni közel öt százalékkal – emlékeztetett a fideszes országgyűlési képviselő.

Az ország és a települések fejlődésének is komoly szerepe volt az EP-választáson elért sikerben
Fotó: Teknős Miklós

Azt is megjegyezte, hogy a Kovács Péter (Fidesz) polgármester által irányított kerületben 2006 óta a 12 önkormányzati képviselői körzetből 12-t nyertek el minden választáson a kormánypártok képviselőjelöltjei, és most ősszel is ez a cél.

Az ellenzéki összefogás „csodafegyverével” kapcsolatban Szatmáry Kristóf megjegyezte: tavaly ősszel egy sajnálatos haláleset miatt időközi önkormányzati képviselő-választást tartottak az egyik kertvárosi körzetben, ahol az ellenzék és a kormánypártok egy-egy jelöltje állt szemben, de így is hatvan százalékkal győzött a Fidesz jelöltje.

– Az ellenzéki összefogás megmérettetett, és könnyűnek találtatott a Kertvárosban – tette hozzá. Szatmáry Kristóf az ellenzéki szavazatokat automatikusan összeadók figyelmét arra is felhívta, hogy a helyi választásokon, bár bizonyíthatóan van átszavazás, de nem az ellenzék pártjai között, hanem az ellenzéki szavazók részéről a Fidesz–KDNP irányába.

– Rendszeresen öt-tíz százalékkal több szavazatot kapnak a kormánypártok az önkormányzatin, mint akár a mostani EP-n vagy a tavalyi április országgyűlési választáson – tette hozzá.

Nyíregyházán az EP-választás eredményei az országos nagyvárosi trendeknek megfelelően alakultak, 42,44 százalékos részvétel mellett a Fidesz–KDNP listájára szavaztak a legtöbben (46,23 százalék), a második a DK (20,88 százalék), a harmadik pedig a Momentum lett (10,43 százalék). Kovács Ferenc, a Fidesz választókerületi elnöke lapunknak elmondta: a legutóbbi eredményük alapján Nyíregyházán sem volt képes az ellenzék előrelépni, nagyjából ugyanazt a tortát szeletelik újra és újra.

– Nagyon nehéz lenne azonban helyi szinten következtetéseket levonni a mostani eredményekből, hiszen az ellenzéki pártok mögött városi szinten nincsenek igazi szervezetek, valódi bázisok.

A DK mindössze egy fővel képviselteti magát a közgyűlésben, a Momentum eggyel sem. Az önkormányzati választás pedig sokkal inkább szól személyekről, képviselőkről, polgármesterről, illetve a mögöttünk álló ciklusokban elvégzett munkáról, teljesítményről – hangsúlyozta Kovács Ferenc, aki egyben Nyíregyháza első embere is.

A politikus szerint e tekintetben nincs szégyenkezésre okuk, mert a város soha nem látott léptékben fejlődött az elmúlt években, és ezt a lendületet képesek lesznek fenntartani a továbbiakban is.

– Az ellenzék részéről én már jó néhány éve azt tapasztalom, hogy a városi politikát alárendelik a pártközpont utasításainak, és egymással versengve próbálják megtartani vagy egymás elől megszerezni a pozíciókat. Ők egymást próbálják legyűrni, mi pedig építjük tovább a várost, erre kaptunk ugyanis felhatalmazást a nyíregyházi emberektől – hangsúlyozta Kovács Ferenc.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.