Adománygyűjtést indítottak a károsultak megsegítésére

Csak Heves megyében több száz millió forintos kárt okozott a ­június végi villámárvíz. A katasztrófa károsultjainak szervezett gyűjtést a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége, amelynek civil szervezet, alapítvány és magánszemély is segít.

2019. 07. 23. 11:12
null
Kelet-Magyarországot nemrég villámárvíz sújtotta Fotó: MTI/Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Adománygyűjtés indult a június 23-i kelet-magyarországi villámárvíz sújtotta települések megsegítésére. A vihar által előidézett katasztrófa Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében okozta a legnagyobb károkat, előbbiben 12 település, utóbbiban nyolcvan érintett. A Heves megyei károkról Nyitrai Zsolt, a térség országgyűlési képviselője sajtótájékoztatón beszélt tegnap délelőtt. – A védekezés költségei meghaladták a tízmillió forintot, a kár értéke pedig 350 millió forintra rúg – emelte ki a politikus.

– A védekezést a helyreállítás követte: fertőtleníteni kellett, valamint elkotorni a hordalékot, hogy az élet visszaállhasson a normális kerékvágásba, és a hivatalok, önkormányzatok is megfelelően működhessenek – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Nyitrai Zsolt. Hozzátette: az önkormányzatok költségvetési lehetőségeit meghaladják azok a munkálatok, amelyekkel helyre lehet állítani a károkat, ezért a kormány, valamint az adakozók segítségét kérik.

Kelet-Magyarországot nemrég villámárvíz sújtotta
Fotó: MTI/Varga György

A politikus hangsúlyozta, hogy a jövőbeni árvizek kivédésének lehetőségét településenként kell felmérni, a védekezés záportározók építésével, települési gátak építésével, megerősítésével történhet. – A polgármesterekkel közösen megvizsgáljuk a lehetőségeket, és a jövőre nézve közösen kidolgozunk egy tervet – mondta lapunknak Nyitrai Zsolt.

Szőnyi Kinga, a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének elnöke a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy az általa vezetett szervezet a koordinátora az adománygyűjtő akciónak, amelyben 12 civil szervezet, alapítvány, illetve magánszemély vesz részt. Eddig összesen három eseményen mintegy 800 ezer forintot gyűjtöttek össze, és várják a további támogatásokat. A gyűjtés egyik kiemelkedő állomása a budapesti Avilai Nagy Szent Teréz-plébániatemplomban tartott Mária evangéliuma rockopera oratorikus előadása volt. A darabban szerepelt, közreműködött többek között Sáfár Mónika és Sasvári Sándor színművész és Tolcsvay László Erkel-díjas zeneszerző, énekes. Az eseményen befolyt összeget az árvíz- és viharkárosultak javára ajánlották fel.

Aki segíteni szeretne, a szervezet számlájára utalhat: Magyar Asszonyok Érdekszövetsége. Számlaszám: 11704007-20208516 (OTP). A közlemény rovatba a „Viharkárosultak” kifejezés feltüntetését kéri a szervezet.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.