Kikérték Demetert az Országgyűléstől

Polt Péter a Központi Nyomozó Főügyészségen folyamatban lévő nyomozás eredményeként indítványt tett az Országgyűlés elnökénél a politikus mentelmi jogának felfüggesztésére.

Bákonyi Ádám
2019. 07. 06. 9:44
DEMETER Márta
A politikus nem nyilvános adatokat posztolt a neten Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Polt Péter legfőbb ügyész a Központi Nyomozó Főügyészségen folyamatban lévő nyomozás eredményeként indítványt tett az Országgyűlés elnökénél Demeter Márta LMP-s országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére – közölte a Legfőbb Ügyészség.

Emlékezetes: Demeter még tavaly októberben, a Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tett iratbetekintésére hivatkozva, közösségi oldalán azzal vádolta meg Orbán Viktort, hogy a gyermekét a honvédség repülőgépével reptette, ám még aznap kiderült, hogy a politikus összekeverte a miniszterelnök lányát a Cipruson szolgálatot teljesítő Orbán L. százados Flóra nevű lányával. Mivel Demeter mindezt az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának LMP-s alelnökeként tette, a Fidesz hivatali visszaélés és személyes adatokkal való visszaélés miatt feljelentette.

A politikus nem nyilvános adatokat posztolt a neten
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Később a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság is megállapította, hogy az ellenzéki politikus a névazonosságra alapozva nem nyilvános minőségű adatokat tett közzé. Demeter a titoksértés miatt a NATO parlamenti közgyűlé­sében betöltött mandátumát is elvesztette. „Amellett, hogy ez a közlés valótlan volt, Demeter Márta a törvényi kötelezettségét megszegve, közérdekből nem nyilvános adatokat adott ki. E cselekménye hivatali visszaélés bűntettének megállapítására lehet alkalmas” – írta közleményében a Legfőbb Ügyészség, amely erre tekintettel kérte a politikus mentelmi jogának felfüggesztését.

– Demeter Márta igazsága tudatában áll minden eljárás elé – reagált az LMP-frakció. Mint közleményükben fogalmaztak, képviselőjük az elmúlt hónapokban „sorra nyerte a sajtó-helyreigazítási pereket azokkal a médiumokkal szemben, amelyek őt alaptalanul titoksértéssel, minősített adatok nyilvánosságra hozatalával vádolták”.

Az LMP szerint jól mutatja a magyar közélet állapotát, hogy míg a mai napig nem sikerült az illetékes hatóságoknak előrejutniuk abban, hogyan kerülhettek ki Demeterrel és édesanyjával kapcsolatos adatok a Honvédkórházból, és hogyan használhatta azokat a kormánypárti sajtó lejárató célokra, „addig fideszes feljelentésre eljárnak a NER egyik leghatározottabb kritikusával szemben”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.