Három óra alatt fogták el a gyilkost

Nem egészen két hét alatt két emberölési ügyet is bravúros gyorsasággal oldottak meg a fővárosi gyilkossági nyomozók. Rákospalotán vasárnap hajnalban késeltek halálra egy középkorú ukrán férfit, nem sokkal később Lónyánál elfogták a fiatal tettest, aki beismerő vallomást tett. A július végi kőbányai gyilkosság gyanúsítottját pedig a napokban hozzák haza Németországból.

2019. 08. 13. 9:54
null
Rákospalota, vasárnap reggel: elsőként a helyszínelők láttak munkához Fotó: MTI/Mihádák Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bravúros gyorsasággal, alig három óra alatt elfogták a XV. kerületi, vasárnap hajnali emberölés gyanúsítottját a rendőrök. Vasárnap kora reggel érkezett a bejelentés, hogy leszúrtak valakit Rákospalotán a Zrínyi utca egyik családi házában, ott, ahol vendégmunkások szoktak megszállni. Az áldozat egy 51 éves ukrajnai vendégmunkás volt, a férfi belehalt a kés­szúrásokba. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) életvédelmi nyomozói a helyszíni szemlét végző bűnügyi technikusok munkáját nem hátráltatva a kriminalisztika gyilkossági ügyekben előírt alapszabálya szerint kezdtek munkához.

A XXI. századi nyomozói munka ugyanis szinte teljesen mentes a filmekből megismert megérzésektől: csapatmunkáról van szó, ami főleg a nyomozások elején bizony talpalást jelent, a nyomozóknak sorra kell járniuk az áldozat ismerősi, baráti, rokoni hálóját. Rákospalotán sem történt ez másként. Az áldozat többedmagával lakott a munkás­szállásként szolgáló házban, és valamennyien Ukrajnából érkeztek. Nemzetiségüket illetően ukránok, magyarok, ruszinok. Első körben a munkatársakat kellett elszámoltatni, hárman azonban hiányoztak.

Rákospalota, vasárnap reggel: elsőként a helyszínelők láttak munkához
Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

Mint azt Csécsi Soma alezredes, a BRFK szóvivője tegnap lapunknak elmondta: kollégái a helyszínen adatokat gyűjtöttek, tanúkat hallgattak meg, kamerafelvételeket is lefoglaltak, és megtudták, hogy éjszaka három ukrán állampolgárságú férfi elhagyta a házat, ahol a gyilkosság történt. Körözést adtak ki, és értesítették a határátkelőhelyeket is. A keresett férfiak nem sokkal később – ötödmagukkal – egy ukrán rendszámú gépkocsiban kilépésre jelentkeztek Lónyánál.

A bűncselekmény miatt keresett három embert a határrendészek elfogták, majd átadták a magyar–ukrán határra érkező BRFK-s nyomozóknak, akik a fővárosba szállították őket. A BRFK nyomozói azonnal megkezdték a kihallgatásokat. A 21 éves H. Róbert még vasárnap beismerte, hogy összeveszett a középkorú honfitársával és késsel megszurkálta, két társa tanúként szerepel az ügyben, őket el is engedték a kihallgatás után, míg H. Róbert bűnügyi őrizetbe került, kezdeményezni fogják a letartóztatását.

A BRFK életvédelmi nyomozói július 30-án ugyancsak bravúros nyomozással azonosították a kőbányai gyilkosság feltételezett elkövetőjét. Egy 21 éves bolti eladónőt a lakásában találtak meg, miután a száját a saját pulóverével tömték be, majd elvágták a torkát.

A nyomozók az adatgyűjtés kezdetén úgymond bemérték Cs. Dánielt, a lány volt barátját, aki nehezen viselte, hogy a nő szakított vele. A Budai Központi Kerületi Bíróság pedig gyorsított eljárásban kiadta az elfogatóparancsot. A férfit másnap a BRFK felkérésére a német hatóságok Frankfurtban fogták el. Mivel Cs. nem tiltakozott a gyorsított eljárásban történő kiadatása ellen, a napokban haza is hozzák.

A gyanúsított közösségi oldalakon írt volt barátnője haláláról. Azt állítja, nem ő ölte meg a lányt, de ott volt, amikor meghalt. Közben a bulvárlapoknak Cs. Dánielről azt mondták a munkatársai, félénk, csendes, visszahúzódó, aki húsüzemi munkáját azért hagyta ott, mert nem bírta a vér látványát se. Az újpesti Cs. család ma Nagy-Britanniá­ban él, a 23 éves fiú azonban itthon maradt az idős nagyszüleivel. Családja hisz az ártatlanságában és abban, hogy tisztázni tudja magát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.