Olaszországban új választás jöhet a kormánykoalíció bukása után

Szomráky Béla szakértő szerint a kormánykoalíciónak létre sem szabadott volna jönnie, hiszen a két pártnak szinte minden témában eltérő a véleménye.

Forrás: MTI2019. 08. 12. 12:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy látszólag apró, beruházási ügy miatt új választás jöhet Olaszországban – mondta Szomráky Béla Olaszország-szakértő hétfőn az M1 aktuális csatornán. Hozzátette: az előrehozott választások lehetőségét Matteo Salvini belügyminiszter jelentette be, miután a nagyobbik kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) benyújtott egy javaslatot a Torinó és Lyon között tervezett gyorsvonat (TAV) építésének leállítására. Ezt a kisebb kormánypárt, a Salvini által vezetett Liga nem támogatta.

A szakértő szerint a kormánykoalíciónak létre sem szabadott volna jönnie, hiszen a két pártnak szinte minden témában eltérő a véleménye. Egyedül a migrációs kérdésekben értettek valamennyire egyet, amely fő probléma volt a térségben, hiszen 2017-es felmérések szerint a tengeren keresztül érkezett migránsok 70 százalékát fogadta be Olaszország – magyarázta.

A Liga egy előrehozott választáson előnyös helyzetben lenne, mint az Öt Csillag Mozgalom, mivel a nagyobbik kormánypártnak a tavalyi választásokon mért támogatottsága megfeleződött, most csak 17 százalékos – mondta Szomráky Béla.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.