Osztálykirándulások a héthatáron túlra

Rekordmennyiségű – több mint kétezer – pályázat érkezett a Határtalanul! programban, és az igényelt támogatás összege meghaladta a 6,3 milliárd forintot is – mondta Potápi Árpád János.

Csekő Imre
2019. 08. 23. 10:54
null
Iskolások készülődnek a Kárpát-medencei utazásra Fotó: MTI/Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rekordmennyiségű – több mint kétezer – pályázat érkezett a Határtalanul! programban, és az igényelt támogatás összege meghaladta a 6,3 milliárd forintot is – mondta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára az iskolásokat határon túli magyarok lakta területekre kirándultató program eredményeit bemutató sajtótájékoztatóján. A politikus ismertetése szerint meghaladja a 101 ezret az idén kiutazó diákok száma. Az igényelt támogatás mértéke miatt pedig a kormány 590 millió forint pluszforrással bővítette ki az idei keretösszeget. Potápi Árpád János beszámolt arról is, hogy 2010 óta már több mint 300 ezer diák látogathatott el határon túli magyar területekre, és a kirándulásokról a Nemzetpolitikai Kutatóintézet felmérést is végez majd.

– Nagy eredmény, hogy a különböző újításoknak és könnyítéseknek köszönhetően rekordszámú pályázat érkezett be, és a nyáron a kormány döntött arról, hogy ezért megnöveli a rendelkezésünkre álló keretet, hogy azok a hetedikes osztályok, amelyek formailag megfelelő, érvényes pályázatot nyújtottak be, mind el tudjanak utazni a határon túli területek valamelyikére – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek az eseményen Pótápi Árpád János.

Iskolások készülődnek a Kárpát-medencei utazásra
Fotó: MTI/Soós Lajos

Az államtitkár lapunknak azt is elmondta, pozitív visszajelzések érkeznek a pedagógusok és a diákok részéről is a kirándulásokkal kapcsolatban. – Magam is több rendezvényen találkoztam a program keretében már külföldön járt gyerekekkel, osztályokkal, akik nagyon pozitív emlékekkel gazdagodtak – fogalmazott a politikus, aki ismertette, hogy több héttel az utazás előtt már az osztályfőnöki órákon készülnek a tanulók arra, hogy hová mennek és mit láthatnak majd.

– Sok olyan pluszt kapnak a gyerekek ezeken az utazásokon, ami később rávezetheti őket arra, hogy a saját családjukkal maguk is ellátogassanak ezekre a helyszínekre – tette hozzá bizakodóan Potápi Árpád János.

– Néhány év múlva elmondhatjuk majd, hogy minden érettségit tevő magyar diák eljutott a határon túli magyarok lakta területek valamelyikére. Idén a hetedikes osztályok pályázatainak már több mint kilencven százaléka nyert el támogatást. Nem vagyunk tehát messze ennek a célnak az elérésétől – jelentette ki az államtitkár.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.