Gyerek nélkül egy nemzet is eltűnhet

Az asszonyok akkor szülnek, ha akarnak, ha késztetésük van rá. Ha úgy nevelik őket, hogy a család érték, hogy a gyermek érték, hogy az élete akkor teljes, akkor teljesedik ki, ha a teremtés célját valósítja meg – hangoztatta tegnap Kásler Miklós az emberi erőforrások minisztere a III. Budapesti Demográfiai Csúcson. Erdő Péter esztergom—budapesti érsek pedig arról beszélt, hogy a családok egyesítik az élet testi, lelki, illetve szellemi oldalát, hozzájárulnak a nemzedékek közti közösséghez, ezzel pedig lényeges, helyettesíthetetlen módon segítik elő a társadalom fejlődését.

Magyar Nemzet
2019. 09. 06. 6:05
null
Orbán Viktor: A demográfiai kérdésekre nem a migráció adja a megoldást Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A családtámogatási rendszer eredményességében akkor érhető el fordulópont, ha a gyermeket vállalók garantáltan jobb életszínvonalon élnek, mintha nem vállaltak volna gyermeket – mondta a kormányfő a III. Budapesti Demográfiai Csúcson. Orbán Viktor úgy fogalmazott: „Ezt a pontot keressük, ezt akarjuk elérni, itt fog átbillenni majd a magyar családtámogatási rendszer, de egyelőre még nem tartunk itt, ehhez még jó néhány év kitartó munkájára lesz szükségünk” – jelezte. A magyar családpolitika szellemi alapjai közé sorolta azt a meggyőződést, miszerint minden gyermeknek joga van apához és anyához, és hogy a család és a gyermek nem más, mint a nemzeti közösség biológiai újratermelésének előfeltétele. Ha nincsenek családok és gyermekek, akkor egy nemzeti közösség is el tud tűnni – fogalmazott, hozzátéve: egy magyar, egy cseh vagy például egy szerb méretű nemzeti közösségnek matematikailag nem olyan nehéz belátni, hogy rossz demográfiai tendenciák mellett „előbb-utóbb lesz egy utolsó ember, akinek le kell kapcsolnia a villanyt, vagyis el lehet fogyni”. Ha pedig egy nemzet eltűnik, „valami pótolhatatlan tűnik el a világból” – mutatott rá.

Orbán Viktor: A demográfiai kérdésekre nem a migráció adja a megoldást
Fotó: Kurucz Árpád

Orbán Viktor úgy összegezte mondandóját, hogy a magyar kormányzati demográfiai politika sikerességének feltétele, hogy a kereszténység visszaerősödjön Európában, és hogy „legyenek társak”, mert „egyedül nem megy”. A sikerességhez feltételül tűzte azt is: a magyar nemzeti össztermék 2030-ig minden évben legalább két százalékkal haladja meg az unió gazdasági növekedésének átlagát. Mindezen felül pedig ki kell tartani – tette hozzá a miniszterelnök, aki ugyanakkor kijelentette, hogy a demográfia kérdésétől a migrációs megoldást távol kell tartani, nem lehet hozzájárulni egy lakosságcseréhez, ahogy azt az esztelen zöldérvelést is el kell utasítani, amely szerint a Föld akkor járna jobban, ha kevesebb gyermek születne.

Novák Katalin nyitotta meg csütörtökön a Várkert Bazárban a demográfiai csúcsot. Köszöntőjében kiemelte: 2019-ben a demográfia már nem csupán egy ügy a sok közül, hanem a legfontosabb közös ügyünk. Ma a nyugati világban sehol nem születik elegendő gyermek, Európa az „üres bölcsők” kontinensévé vált, míg Afrika és Ázsia országait a népességnövekedés állítja kihívások elé – mondta az Emmi államtitkára.

A konferencia kezdetén négy egyházi vezető, Erdő Péter esztergom–budapesti érsek, Steinbach József, a Magyarországi Református Egyház Dunántúli Református Egyházkerületének püspöke, Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke és Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija áldotta meg a demográfiai csúcs résztvevőt.

Egyházi vezetők áldották meg a konferencia résztvevőit
Fotó: Kurucz Árpád

Erdő Péter előadást is tartott, ebben arról beszélt, hogy a családok egyesítik az élet testi, lelki, illetve szellemi oldalát, hozzájárulnak a nemzedékek közti közösséghez, ezzel lényeges, helyettesíthetetlen módon segítik elő a társadalom fejlődését. A bíboros szerint ez az alapja annak, hogy a család jogosult a társadalom támogatására mind a gyermekek születésében, mind pedig a nevelésében.

A konferencia délelőtti előadá­sait Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere zárta, aki összegezte az elhangzottakat, majd kijelentette: „Én úgy gondolom, az asszonyok akkor szülnek, ha akarnak, ha késztetésük van rá. Ha úgy nevelik őket, hogy a család érték, hogy a gyermek érték, hogy az élete akkor teljes, akkor teljesedik ki, ha a teremtés célját valósítja meg.” Szerinte ha ezt a személetmódot vissza tudnák emelni abba a helyzetbe, ahol mindig is volt, egészen a legutolsó évtizedekig, akkor nagyon gyorsan megoldódna a probléma. A miniszter szerint a kormányoknak azontúl, hogy biztosíta­niuk kell a materiális feltételeket, hogy aki szülni akar, az szülni tudjon, kötelességük a szellemi háttér megteremtése is. Ahogy Magyarországon is tette a kormány: „A magyar kormány 2010 óta családbarát politikát folytat, ami azt jelenti, hogy minden döntést erősen befolyásol, prio­ritást jelent, hogy milyen hatást gyakorolnak a családra.”

A délutáni, Demográfia és politika, magán- és közügyek, értékek elnevezésű előadás-sorozatot Kövér László nyitotta meg azzal, hogy történelmi nézőpontból a gyermekvállalás a legszemélyesebb közügy, és az európai meghasonlást csak akkor lehet elhárítani, ha minden európai országban a legfontosabb közüggyé válik társadalmi, gazdasági, kulturális és politikai értelemben egyaránt. Az Országgyűlés elnöke az előadásában azt mondta: a magyar kormány által 2010-ben indított népesedéspolitikai fordulat célja, hogy 2030-ra Magyarország elérje a 2,1-es termékenységi rátát, azaz önerőből biztosítsa a társadalmi önfenntartást. A fideszes politikus hosszan beszélt az államszocialista időkben végrehajtott abortuszokról, ami szerinte önmagában is indokolta a Fidesz jelenlegi családpolitikáját. El kell dönteni, hová állunk, az élet vagy a halál kultúrájának oldalára – vélte a házelnök, aki szerint a halál oldalán azok állnak, akik családellenesek. Európában a halál kultúráját szolgálják azok, akik szerint a gyermekvállalás magánügy – magyarázta, hozzátéve, azok is a halál kultúráját erősítik Európában, akik azt hirdetik, a homoszexualitás megváltoztathatatlan, a heteroszexualitásról azonban már az óvodában is azt beszélik, az is csak egy választás, létezik más választás is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.