Három év alatt tízezer fával lett zöldebb Budapest

Elültették a mintegy három éve indult fővárosi fatelepítési program tízezredik és az országfásítási program első fáját tegnap a Margitszigeten. A fákat jelképesen Tarlós István főpolgármester és Nagy István agrárminiszter ültette el. Az ünnepélyes alkalmat Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője próbálta megzavarni.

Kárpáti András - Nagy Kristóf
2019. 09. 14. 7:17
null
„A választáson jól meg fogom verni a hazudós, tutyimutyi, tétova főnökét” Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Városligeti fasorban, 2016. október 27-én indult el a 10 000 új fát Budapestre! nagyszabású faültetési program. Az eseménnyel a városlakók és a jövő generációja számára fontos klímastratégiai és egyben városi zöldinfrastruktúra-kérdést kívántak megoldani – jelentette ki Tarlós István főpolgármester, hozzátéve, célul tűzték ki, hogy mintegy három év alatt pótolják a több évtized alatt kialakult hiányokat a fasorokban, megújítva a főváros kiemelt zöldterületeinek fáit.

Elmondta, a faültetési program első üteme a tervezett és vállalt határidőre, a tízezredik fa elültetésével lezárult, de még hosszú évek további gondos, tervezett és folyamatos fenntartói munkájára van szükség a fák megmaradása és fejlődése érdekében. – A főváros a saját költségén, a Főkert hivatalos kimutatása szerint több fát ültetett el Zuglóban, mint a magát zöldnek nevező zuglói polgármester a saját kerületében – jegyezte meg Tarlós István, hozzátéve azt is, hogy Karácsony Gergely, aki az ellenzék főpolgármester-jelöltje, a Pillangó Parkban kivágatott körülbelül száz fát. A jövő feladatai kapcsán pedig kiemelte: a főváros vezetése vállalta, hogy Budapesten 2030-ig 300 hektár új, illetve újabb, nagy zöldfelületi intenzitású rekreációs területet hoz létre, ami az erdőterületekben számolva további ötszázalékos növekedést jelent majd.

Nagy István agrárminiszter a rendezvényen bejelentette: a települések is pályázhatnak az erdősítésre nyújtott támogatásokra. – Fásítási programot indított idén a kormány, amely a klímaváltozás hatásainak mérsékléséhez érdemben, gyakorlati módszerekkel járul hozzá, s több tízezer hektárnyi területet érint. Célunk, hogy a fásításra ösztönző támogatási és jogi környezetet alakítunk ki, amely önkormányzatok, magánszemélyek és állami szereplők együttműködésével képes növelni az ország fával borított területeit – hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek Nagy István.

Kiemelte: az Agrárminisztérium a célok elérése érdekében a Vidékfejlesztési programban jelentősen megemelte az erdősítések támogatási összegét, amire az önkormányzatok is pályázhatnak. A miniszter hangsúlyozta: a fásításoknak fontos szerepe lesz a gyenge minőségű, magántulajdonban lévő mezőgazdasági területek, a barnamezős területek, az elhagyatott honvédségi és iparterületek, valamint a kármentesítésben érintett területek újrahasznosításában. Emellett az ipari célú faültetvények létrehozása, a településeket összekötő fasorok ültetése is része a Magyarország egészére kiterjedő fásítási programnak.

– A kormány számára fontos, hogy országszerte minőségi erdőket tartsunk fent, hogy az egész országban tiszta levegőjű és élhető környezetet garantálhassunk. Az elmúlt időszakban 42 millió fát ültettek, és elkezdenek egy 25 ezer hektárt érintő erdőtelepítést – tette hozzá Nagy István.

„A választáson jól meg fogom verni a hazudós, tutyimutyi, tétova főnökét”
Fotó: Havran Zoltán

A sajtóeseményt a botrányos performanszairól ismert Tordai Bence (Párbeszéd) próbálta megzavarni provokációjával, egyebek mellett gyávának nevezve a főpolgármestert, azt kérve számon Tarlós Istvánon, hogy miért nem áll ki vitázni Karácsony Gergellyel, a baloldal főpolgármester-jelöltjével. Tarlós István erre úgy reagált, hogy Karácsony gyáva, amiért Tordait küldte maga helyett.

– A választáson jól meg fogom verni a hazudós, tutyimutyi, tétova, mamakedvence főnökét – tette hozzá a főpolgármester, aki arra is felhívta a párbeszédes honatya figyelmét, hogy több alkalommal elmondta, nincs kifogása a vita ellen, ám ennek vannak feltételei, például hogy Karácsony válaszoljon Kovács Balázs fideszes önkormányzati képviselő több hónapja benyújtott közérdekű – a XIV. kerület pénzügyi helyzetéről szóló – adatigénylési kérelmére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.