időjárás 8°C Aurél 2022. október 5.
logo

Inog a bérgyilkos Rohác vallomása

Szemán László János
2019.09.18. 05:55
Inog a bérgyilkos Rohác vallomása

Információink szerint megnőtt a külföldi és magyar bűnözői körök érdeklődése Portik Tamás és társai perújítása iránt, így Portik csak zárt távközlési rendszeren figyelheti a tárgyalás menetét. A Prisztás József kivégzését magára vállaló szlovák bérgyilkos, Jozef Rohác állítását két, általa megnevezett szlovákiai barátja sem támasztotta alá.

A meghirdetett tárgyalóteremből váratlanul egy másik terembe helyezték át hétfőn a Portik Tamás és társai ellen előre kitervelten, nyereségvágyból elkövetett emberölés – a Prisztás-gyilkosság – miatt indult perújítási eljárást, ami így nem a Fővárosi Törvényszék, hanem a Pesti Központi Kerületi Bíróság épületében zajlott. Mindezt éppúgy biztonsági okok indokolták, mint azt, hogy Portik, aki az első tárgyalási napon még személyesen is ott lehetett a teremben, ezúttal már csak távmeghallgatási rendszeren át követhette egyenes adásban a történteket.

A Portikot mutató mozgóképet kivetítették a teremben, így az érdeklődők szembesülhettek azzal, hogy az egykori olajos bűnöző konszolidálódott. Korábban úgy nézett ki, mint Raszputyin, hosszú, zsíros hajjal és szakállal jelent meg a bíróság előtt, hétfőn pedig szőrzetét rövidre vágva, ápoltan mutatta a kamera az ügy iránt erős érdeklődést mutató elítéltet.

Egy korábbi kép az egykori olajos bűnözőről, aki azóta megszabadult a szakállától
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Lapunk úgy tudja, a biztonsági intézkedések előzménye, hogy érzékelhetően megnövekedett a külföldi és a hazai bűnözők érdeklődése a perújítás iránt. Az első tárgyalás alatt például egy felvidéki magyar maffiózó még verbálisan rá is támadt a termet felügyelő terrorelhárítóra. A hétfői tárgyaláson egyébként Tasnádi Péter is megjelent, aki a PestiSrácoknak csak annyit mondott: érdekli az ügy.

A perújítást a Fővárosi Ítélőtábla rendelte el Hatvani István, valamint Portik védőinek indítványára, miután a jogerős életfogytiglani szabadságvesztés büntetését töltő Jozef Rohác azt állította a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársainak, hogy ő ölte meg Prisztást, ami miatt Portikot mint felbujtót, Hatvanit mint elkövetőt 15-15 év fegyházra, harmadik társukat, Fazekas Ferencet mint bűnsegédet ítélte el tíz év fegyházra jogerősen a bíróság.

Hétfőn a bíróság ismertette Rohác előzőleg szintén távmeghallgatással tett vallomásával kapcsolatos kiegészítéseit, illetve javításait. Úgy tűnik, a szlovák maffiózó érzi, hogy inog a vallomása. Korábbi vallomása nyomán védői indítványra újabb szlovákiai tanúk meghallgatását is elrendelte a bíróság. Rohác gyerekkori cimboráit, Ladislav T.-t és Ludovik F.-et a Fővárosi Törvényszék kérésére a Nyitrai Kerületi Ügyészség hallgatta ki.

A megküldött jegyzőkönyvek – amelyek tartalmát a bíró ismertette – nem támasztották alá Rohác „beismerő vallomását”. A tanúk soha semmi olyat nem hallottak, hogy Rohácnak köze volt a Prisztás-gyilkossághoz. Portik védője, Szikinger István ezek tükrében a szembesítést tartja indokoltnak a tanúk és Rohác között. A védők egy harmadik szlovákiai tanú felkutatását és kihallgatását is indítványozták, aminek a bíróság helyt adott. Ugyancsak indítványozták valamennyi elérhető tanú meghallgatását az eredeti nyomozati iratok alapján.

A tárgyalás végén pedig Hatvani István védője további nyomozati iratok ismertetését javasolta, köztük titkosított anyagokét is, amennyiben azok a bíróság megítélése szerint fontosak a perújítással kapcsolatban.

A védelem indítványairól a bíróság a perújítás bizonyítási szakaszának végéig dönt majd. A következő tárgyalás december 16-án lesz a Fővárosi Törvényszéken, ha addigra megérkezik Szlovákiából a harmadik szlovákiai tanúval kapcsolatos hivatalos visszajelzés. Portiknak továbbra sem engedélyezik a személyes jelenlétet, a következő tárgyalási napon is távmeghallgatási rendszeren követi majd a tárgyalás menetét.

Meghallgatnák Kuncze Gábort

November 12-én tartja az előkészítő ülést a Fenyő-gyilkossággal vádolt Gyárfás Tamás ügyében a Fővárosi Törvényszék – értesült tegnap a PestiSrácok.hu. Az előkészítő ülésre a vádhatóság csak Gyárfást és védőjét idézné, ugyanakkor ha a bíróság tárgyalásokat is kitűz majd, akkor a főügyészség több tucat tanú meghallgatását indítványozza. Közéjük tartozik Kuncze Gábor volt SZDSZ-es belügyminiszter is, akit a rendőrök korábban Fenyő János titkos dossziéjáról faggattak. Kunczét azért kérdezték a rejtélyes iratokról, mert a médiamogul bizalmasa, Perczel Tamás egy korábbi dokumentumfilmben azt állította, hogy Fenyő Gyárfás Tamás gazdasági visszaéléseiről egy százhúsz oldalas dossziét adott át Kuncze Gábornak, ám mire a dokumentum eljutott a hatósághoz, legalább húsz oldal hiányzott belőle.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.