Mindent alulmúl az ellenzék önkormányzati kampánya

Lényegében feladta a kistelepüléseket és főként a nagyvárosokra koncentrál az ellenzék, a kormányoldal szerint a remélt hatalom és pénz miatt. A kampány intenzitása településenként változó: akad olyan hely, ahol abban merül ki az ellenzéki akciózás, hogy virágokat ültetnek vagy krétával rajzolnak zebrát az úttestre.

2019. 09. 30. 5:50
TÓTH Bertalan
Több az aktivista, mint az érdeklődő, pedig Tóth Bertalan (MSZP) is beszállt a mozgósításba Fotó: MTI/Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ellenzéki pártok helyben lényegé­ben lemondtak a falvakról, szervezetileg sem működnek, és jelöltjeik sincsenek – erről tájékoztatott Somogy megyei forrásunk. A megyében összesen 230 falu van, ezekben két helyen van jobbikos polgármesterjelölt, a többi településen nincs ellenzéki aspiráns. Informátorunk úgy fogalmazott, hogy a balliberális oldal és a Jobbik csak a nagyvárosokra koncentrál, ahol a hatalom és a pénz van.

A kaposvári kampánnyal kapcsolatban annyit mondott, hogy Szita Károly három kihívója közül kettő nem vagy alig szerepel. Az összellenzéki jelölt, ­Horváth Ákos Ervin többet kampányol, plakátjai is vannak, de a rendezvényeire szinte senki nem kíváncsi. Forrásunk szerint néhány napja, amikor Bod Péter Ákos vendégszerepelt a somogyi megyeszékhelyen, akkor összesen huszonketten voltak az eseményen, beleértve a politikusokat és családtagjaikat is.

Pécsett a helyi forrásaink arról számoltak be, hogy az ellenzék egyik polgármesterjelöltje, Péterffy Attila (Mindenki Pécsért Egyesület) szinte eltűnt a kampányból, csak néha bukkan fel a köztereken. A politikus nem nagyon jelenik meg az ellenzék saját felületein sem, olyan, mintha szándékosan jegelnék. Informátorunk arról is beszámolt, hogy a balliberális oldalon erősödött a feszültség a pártok között.

Mint ismert, a legtöbb baloldali formáció Péterffy mögé állt be, de az LMP külön indult, az ő polgármesterjelöltjük Kóbor József. Forrásaink szerint a ­Péterffyt támogató politikusok közül egyre többen gondolják úgy, hogy Kóbor József jobb összellenzéki polgármesterjelölt lett volna. Akadnak olyanok, akik azt sem tartják kizártnak, hogy Péterffy végül visszalép Kóbor javára.

Nyíregyházán az ellenzék a ­sebeit nyalogatja. Mint ismert, a helyi választási bizottság három elmarasztaló határozatot is hozott a nyíregyházi ellenzékhez kötődő törvénysértések miatt; a balliberális pártok illegálisan plakátoltak, majd szándékosan félrevezették a választókat. Miután az illegálisan kihelyezett kampányanyagokat leszedték, a baloldali ellenzéknek most lényegében nincs kint plakátja a városban.

Több az aktivista, mint az érdeklődő, pedig Tóth Bertalan (MSZP) is beszállt a mozgósításba
Fotó: MTI/Rosta Tibor

Zalaegerszegen sem kapcsolt még magasabb sebességi fokozatba az ellenzék. A helyi forrásaink arról számoltak be: az utóbbi két hétben a legnagyobb attrakció az volt a Jobbikkal kiegészült balliberális oldaltól, hogy Keresztes Csaba polgármesterjelölt és támogatói elültettek háromágyásnyi virágot a kertvárosban.

A szegedi forrásaink arról számoltak be, hogy Botka László, az Összefogás Szegedért Egyesület színeiben induló balliberális polgármesterjelölt személy szerint altatja a helyi kampányt, miközben az önkormányzat weboldala, a Szeged.hu folyamatosan támadja a kormánypártokat és a vele szövetségben induló Nemesi Pál független polgármesterjelöltet.

Debrecenben a megdöbbentő ellenzéki kampányalakítások és a felelőtlen ígéretek borzolják a kedélyeket. Az egyik ellenzéki polgármesterjelölt, Varga Zoltán (DK–MSZP–Párbeszéd–Szolidaritás) és társai egy útszakaszon krétával rajzoltak zebrát egy úttestre, ezzel kívánták felhívni a figyelmet arra, hogy szerintük ott nem biztosított a biztonságos átkelés. A gond csak az, hogy a rajz hosszabb ideig az úttesten maradt, ami egyesek számára megtévesztő lehetett.

Kérdés, hogy ha emiatt bárkit baleset ért volna, azért ki vállalta volna a felelősséget? Vargáék nemcsak zebrát rajzolgatnak krétával, hanem a támogató pártokkal együtt ígérgetnek is, többek között azt, hogy ha győznek, akkor a Debrecen-kártya birtokában minden helyi rászoruló 15 napon belül ingyenes MRI-, CT-vizsgálaton vehet részt, csakhogy ezek a vizsgálatok nem tartoznak önkormányzati hatáskörbe.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.