időjárás 5°C Virgil 2022. november 27.
logo

Sikerrel védték meg pilótáink a balti légteret

Magyar Nemzet
2019.09.05. 08:24

Hazatértek a magyar katonák szerdán Litvániából, ahol NATO-misszió keretében a balti országok légterét védték. A Magyar Honvédség mintegy száz fős kontingense a Baltic Air Policing szolgálat keretében májustól a nyár végéig, 2015 óta már másodszor látott el szolgálatot a siauliai repülőbázison.

– Ismét öregbíteni tudtuk azt a hírnevet, amit a magyar katona kivívott a nagyvilágban: eseménymentesen, kiválóan hajtották végre ezt a feladatot – köszöntötte a NATO balti légi rendészeti missziójából visszatérő katonákat Mihócza Zoltán, a Magyar Honvédség Parancsnokságának törzsfőnöke szerdán Budapesten, a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren. A Magyar Honvédség négy hónapos balti misszióját a magyar légierő a JAS 39 Gripenjeivel látta el, támogatva a szintén a térségben állomásozó spanyol és angol szövetséges légi egységeket. Mihócza Zoltán felidézte: a Magyar Honvédség 2015 után most másodszor teljesítette a balti missziót, amelynek során a nagy sebességű harci gépekkel nem rendelkező három balti ország – Litvánia, Lettország és Észtország – légtérrendészeti feladatait végezte.

Ugrik Csaba, a Magyar Honvédség Balti Fegyveres Légvédelmi Készenléti Alegységének parancsnoka ugyancsak elismerően szólt a magyar katonák teljesítményéről. Elmondta: a négy hónap alatt 544 óra repülési időt hajtottak végre a magyar katonák. Ezalatt a Balti-tenger fölött ötven éles riasztásuk volt, és valamennyi alkalommal sikeresen végrehajtották a gépek azonosítását.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Kilián Nándor, a Magyar Honvédség Parancsnokságának légierő haderőnemi szemlélője hozzátette: az élet nem áll meg, repülőgépeik már vissza is települtek Pápára. A kiképzés, a készültségadás folytatódik Magyarországon. Közölte: amint befejeződik a kecskeméti repülőtér felújítása, a repülőszázadok oda települnek majd vissza, ahol megújult környezetben folytatják tevékenységüket.

A Magyar Honvédség májustól a nyár végéig 96 emberrel és négy JAS 39 Gripennel látta el a szolgálatot a litvániai siauliai repülőbázison. A balti légtérvédelem során feladatuk egyebek mellett az volt, hogy azon repülőket azonosítsák, amelyek nem adták le repülési tervüket, nem tartották a kapcsolatot az illetékes repülésirányítással, illetve nem működtettek a gépen válaszjeladót. A magyar Gripenek feladata volt az is, hogy a Baltikumban állomásozó erőknek támogatást biztosítsanak és általában jelenlétükkel erősítsék a helyi lakosság biztonságérzetét.

Magyarország a NATO rotációs rendszerében, 2022-ben ismét részt vesz majd a balti légtér védelmében.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.