Mohácson nem lesz többpárti választás

Egyre biztosabbnak tűnik, hogy több mint két évtized után ellenzéki vezetése lesz Mohácsnak. A korábbi fideszes polgármester és jelölt, Szekó József halála után ugyanis kihívója, Csorbai Ferenc az egyetlen, akire a helyiek leadhatják voksukat. Ha visszalépne, azzal lehetőséget adna a településen élőknek, hogy valódi választáson dönthessék el, kire bízzák a vezetést. Csorbai környezetéből viszont úgy értesültünk, hogy az MSZP-n kívül a családja – beleértve apósát, Puch Lászlót, a szocialisták egykori pártpénztárnokát – is ragaszkodik az indulásához.

2019. 10. 04. 6:24
Szekó József; Kolutácz József
Szekó József 21 éven át vezette a várost Fotó: MTI/Sóki Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Huszonegy éven át vezette sikeresen Mohácsot a fideszes Szekó József, aki a múlt héten hunyt el. A város vezetéséért így egyedül az ellenzéki összefogás által támogatott szocialista Csorbai Ferenc maradt versenyben. Október 13-án csak az ő neve lesz a szavazólapon, s így akár egyetlen voks is elegendő a számára a győzelemhez. Ezen a helyzeten egyedül az változtathatna, ha visszalép, a különböző pártok nyilatkozatai, valamint a helybéliek elbeszélései alapján erre azonban kevés az esély.

Szerdán a Pécsre látogató Szakács László, az MSZP elnökhelyettese a Mohácsi Újság internetes hírportál kérdésére a jelöltjük esetleges visszaléptetéséről így nyilatkozott: – Először is szeretném részvétemet nyilvánítani polgármester úr tragikus halálát ­követően a családjának, barátainak, támogatói­nak. Erre nem lehet felkészülni. Azt gondolom, az a helyes, ha ilyenkor a helyiekre, az MSZP mohácsi csoportjára és a polgármesterjelöltre bízzuk a döntést. Ők látják a legjobban, mi Mohács érdeke, s ezt a döntést ők meg is fogják hozni.

Szekó József 21 éven át vezette a várost
Fotó: MTI/Sóki Tamás

Szakács László szerint a döntést Szekó József szombati temetése után jelentik be. Nyakó István, az MSZP szóvivője azonban korábban ­egyértelműen leszögezte, jelöltjük nem lép vissza. Úgy tudjuk, Nyakó kiállását elhamarkodottnak tartják egyes országos pártvezetők, a jelek szerint a mohácsi kérdés erősen megosztotta az MSZP-vezetést, legalább annyian a visszalépést támogatnák, mint az indulást.

A városban terjedő hírek szerint Nyakónak lehet mégis igaza, pedig az ­MSZP-n kívül a Csorbai mögött álló DK, Momentum és Jobbik egyaránt úgy véli, a „tisztesség jegyében és a demokratikus választások érdekében” vissza kellene lépnie, hogy a mohácsiak egy időközi választáson dönthessenek arról, őt vagy mást szeretnének polgármesterüknek.

Ezzel azok a mohácsiak is egyetértettek, akikkel lapunk beszélt. Olyan véleménnyel is találkoztunk, hogy Csorbai Ferenc „családi” döntés következtében nem lép vissza, apósa ugyanis Puch László, a szocialisták egykori pénztárnoka, aki rendkívüli hatalommal bírt, amíg Gyurcsány „meg nem puccsolta” a pártot és őt magát. Arra is figyelmeztettek, hogy a szocialista politikusnak nincs városvezetői tapasztalata, de várhatóan mozgástere sem lesz az új képviselő-testületben, amelynek összetétele aligha változik, az időközi választást tehát elkerülni nem, csak elodázni tudják Csorbaiék.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.