időjárás 3°C Aida , Karolina 2023. február 2.
logo

A főváros hallgasson a sportolókra!

Fricz Tamás
2019.11.04. 14:48
A főváros hallgasson a sportolókra!

A világbajnoki bronzérmes Baji Balázs és Kozák Luca gátfutó, Márton Anita olimpiai bronzérmes és világbajnoki ezüstérmes súlylökő, és most már többek között Hosszú Katinka háromszoros olimpiai bajnok, sokszoros világbajnok úszó is kiállt a 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezése mellett.

Ők, ha jól tudom, nem a kormány tagjai.

Hanem sportolók, akik nem politikai érveket hangoztatnak a világbajnokság budapesti megrendezése és egy atlétikai stadion felépítése mellett.

Ha másra nem is, akkor legalább rájuk kellene hallgatnia a főpolgármesternek és a fővárosi közgyűlésnek, amikor döntenek a beruházás sorsáról!

Ugyanis Karácsony Gergelynek és a balliberális polgármestereknek illene tudniuk: az atlétikai vb megrendezésének joga valódi siker az országnak! Illene tudni, hogy az olimpia és a labdarúgó világbajnokság megrendezése után a harmadik legnagyobb presztízse a világon éppen az atlétikai világbajnokságnak van. Ez kiemelkedő rangot ad egy országnak, ismétlem, egy országnak, és nem egy kormánynak.

Ráadásul: a vb megrendezési jogát Magyarország nyerte el, melynek helyszíne Budapest lesz (lenne). Tehát, amikor Budapest dönt arról, hogy támogatja-e az atlétikai stadion felépítését, egy ország presztízsének emeléséről, vagy ellenkezőleg, az ország súlyos presztízsveszteségéről határoz. Ugyanis azt, aki lemondja a már megszerzett rendezési jogot, komoly hátrányok érik a továbbiakban, sportszempontú szankciók is sújthatják az országot.

Például biztos, hogy lemondás esetén hosszú évtizedekre elfelejthetjük, hogy komoly sporteseményt kapjon hazánk, az olimpiai álmokat pedig nyugodtan a sutba dobhatjuk.

Tehát: az atlétikai vb nem egy vidéki város futballstadionjának megépítése körüli szokásos politikai vita szintjén mozog. Ez felette áll annak, itt valóban egy ország sporton keresztüli elismeréséről, egyfajta sportnagyhatalommá válásról van szó. Ez tehát nemzeti érdek.

Amikor Karácsony azt mondja, hogy meg akarja kérdezni a budapestieket az épülő stadion – ide értve a kézilabdacsarnok felépítését is – sorsáról, akkor nem pontosan fogalmaz. Ugyanis itt egy atlétikai vb magyarországi megrendezéséről van szó, budapesti helyszínnel. Tehát igazából egy országnak kellene döntenie erről, nem pusztán a helyszínt adó város vezetésének vagy a város lakóinak.

A Momentum, amikor eléggé el nem ítélhető módon népszavazást kezdeményezett a magyar olimpiai pályázatról – lerombolva rengeteg magyar ember álmát –, azt legalább belőtte, hogy itt egy országnak kell döntenie egy nagy jelentőségű eseményről.

Tehát: a balliberális fővárosi vezetésnek észre kell vennie, hogy ez nem a pitiáner politikai acsarkodások szintje, ez nem a lélegeztetőgépekről szól. Ha valamelyest is adnak magukra, akkor felül kellene emelkedniük az elmúlt hónapokat jellemző politikai támadásaik színvonalán, s a helyén kellene kezelni az atlétikai vb (és a kézilabda Eb) ügyét. Az ország érdekeiről, s benne a sok százezer, sőt millió sportbarát lehetséges öröméről és büszkeségéről van szó.

De jól tudom: a Horn-kormány első dolga a korábban hazánknak ítélt világkiállítás megrendezésének lemondása volt, a Kovács László-i „merjünk kicsik lenni” szellemében. Ezt a hagyományt folytatta a Momentum, mely párt antréja mi lehetett volna más, mint az olimpia megrendezése elleni fellépés.

És most itt van az atlétikai vb, ami nem kicsi, hanem nagyon nagy dolog.

Amihez fel kell nőni a fővárosnak is.

Mint nagy sportbarát, ezért szurkolok.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.