Gyermekvédelmi stratégiát készít a kormány

A kormány várhatóan tavaszra elkészíti a gyermekvédelmi stratégiát – mondta a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, egy a gyermekjogi világnap alkalmából tartott keddi budapesti rendezvényen. Novák Katalin lapunknak arról is beszélt: meg kell adni a segítséget a szülőknek, hogy meg tudják védeni gyermekeiket az új drogok okozta veszélyektől.

Csekő Imre
2019. 11. 19. 19:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Míg a kommunizmus évtizedeiben az iskolákban még autoritárius nevelési szemlélet uralkodott, addig ma már értjük a gyermekjogok értékét – mondta Novák Katalin az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára tegnap, a gyermekjogi világnapon tartott budapesti pódiumbeszélgetésen. Az eseményt abból az alkalomból rendezték, hogy idén harmincéves az ENSZ gyermekjogi egyezménye, amelyet 1989. november 20-án fogadtak el.

Az államtitkár kifejtette, hogy véleménye szerint gyermekek jogai közül a legfontosabb a biztonsághoz való jog. – A gyermekjogok azt jelentik, hogy a fizikai, anyagi és lelki biztonságot nyújtunk nekik – fogalmazott Novák Katalin, majd hangsúlyozta: a gyerekek jogai a felnőtteknek és a döntéshozóknak kötelezettséget jelentenek.

Az államtitkár elmondta: várhatóan jövő tavaszra elkészül a kormány gyermekvédelmi stratégiája, amelynek kidolgozását számos, a mai világban jelen lévő, de korábban még nem létező veszély teszi szükségessé. A politikus példaként említette a digitális világban a gyermekekre leselkedő veszélyeket.

Az új gyermekvédelmi stratégia másik fontos eleme lesz az örökbefogadások folyamatának hatékonyabbá tétele és további erősítése, valamint a nevelőszülői hálózat további fejlesztése. – Meggyőződésem, hogy egy gyereknek joga van ahhoz, hogy legyen anyja és apja, és szerető családban nőjön fel – fogalmazott a család- és ifjúságügyért ügyért felelős államtitkár, aki arra is utalt: a tavalyi családvédelmi témájú nemzeti konzultáción is arra kapott megerősítést a kormány, hogy további intézkedéseket hozzon ezen a területen. Több mint egymillió-háromszázezer ember – a válaszadók 98,78 százaléka – válaszolt akkor igennel arra a kérdésre, hogy egyetért-e azzal az alapelvvel, miszerint a gyermeknek joga van anyához és apához.

– Úgy felgyorsult mára a digitális világ fejlődése, hogy sok szülő nehezen tud lépést tartani a változásokkal – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek az esemény után a helyszínen Novák Katalin, aki szerint a digitalizáció veszélyei mellett a drogokról is elégtelen sokak tudása. Szerinte a mai felnőttek nem ismerik a realitásokat azzal kapcsolatban sem, hogy az új kábítószerek milyen veszélyt jelentenek a gyerekekre nézve. – Meg kell adnunk a segítséget a szülőknek, hogy meg tudják védeni gyermekeiket ezektől a veszélyektől – hangsúlyozta a politikus lapunknak, hozzátéve: mivel a szülők mellett a gyerekek sem ismerik a veszélyeket, ezért nagyon komoly támogatásra van szükség. – Próbálnunk kell a szabályozásokba olyan garanciákat beépíteni, amelyek megakadályozzák, hogy elkerülhető veszélyeknek legyenek kitéve a gyermekek – fogalmazott az államtitkár.

Novák Katalin lapunk kérdésére azt is elmondta, egészséges egyensúlyra van szükség a gyermekek jogainak képviseletében. – Alapvetésként ki kell mondani, hogy az erőszak semmilyen formája nem elfogadható a gyermekekkel szemben. Ugyanakkor azt is állítom hogy a kötelező tiszteletet meg kell adni a pedagógusoknak, és az iskolában abból kell kiindulnunk, hogy noha a tanárnak és a diáknak egyenlő az emberi méltósága, mégis hierarchikus a viszonyuk, és a pedagógusnak igenis szabad és kell is fegyelmeznie a gyermekeket – fejtette ki az államtitkár, hozzátéve: a tanárok számára biztosítani kell az oktatás megfelelő feltételeit, mert nem várható el tőlük, hogy anarchikus állapotok között tanítsanak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.