időjárás 17°C Orsolya 2021. October 21.
logo

Képmutatással vádolta a Fidesz az ellenzéket

Magyar Nemzet
2019.11.20. 11:48
Képmutatással vádolta a Fidesz az ellenzéket

A kormány eddig is nyitott volt, ezután is nyitott a szociális dolgozókat érintő tárgyalásra – közölte kedden az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). A tárca azt követően adott ki közleményt, hogy a Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP és a Párbeszéd politikusai közösen álltak ki a szociális ágazatban dolgozók béremelése és sztrájkjoguk gyakorlásának biztosítása mellett, miután a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók, valamint a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetének vezetőivel tárgyaltak.

A szociális dolgozók bére 2010 óta 84 százalékkal emelkedett
Fotó: Bach Máté

Az Emmi közleményében rámutatott: a sztrájk jogszabályi feltétele, hogy az érintett ágazatban biztosított legyen a még elégséges szolgáltatás. A március óta tartó szociális ágazati tárgyalásokon, legutóbb hétfőn volt tárgyalás, a szakszervezetek elégséges szolgáltatások mértékéről szóló javaslata elfogadhatatlan volt a kormány számára, mert azzal veszélyeztetnék az ellátottak, például az idősotthonokban fekvő, beteg emberek biztonságát – írták. A minisztérium közleményében azt is megjegyezte, hogy az elmúlt években számos lépés történt a szociális dolgozók anyagi és szakmai megbecsülésének javításáért. Hozzátették: a szociális dolgozók bére 2010 óta 84 százalékkal emelkedett.

A Fidesz szerint képmutatók az ellenzéki pártok a szociális ágazatban dolgozókkal, mivel korábban egyetlen többlettámogatást és béremelést sem szavaztak meg. Kijelentették: az ellenzéket most sem a szociális dolgozók, a pedagógusok sorsa érdekli, csak a hatalom és a pénz, politikai akciókat készítenek elő, azokhoz fűtik a baloldali szakszervezeteket.