De mit tegyünk, vagy inkább mit együnk, ha már kezünkben a diagnózis: refluxunk van? Ábrám Boróka, az Aurum Életműhely dietetikusa lapunknak elmondta, fontos az egészségesebb életmódra vagy legalább étkezésre való átállás. – Javasolni szoktuk a magas rosttartalmú ételek, mint a sok zöldség, teljes kiőrlésű termékek és a rostos gabonák vagy helyettesítők (például barna rizs, bulgur, gersli) fogyasztását. Emellett a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztásra is érdemes odafigyelni. Előnyben részesítjük a szárított zöldfűszerek használatát. Érdemes növényi eredetű olajokban sütni és könnyen emészthető, nem túl zsíros ételeket választani – fejtette ki Ábrám Boróka. Az egyéni toleranciát mindig figyelembe kell venni, de vannak olyan ételek-italok, amelyek gyakran gondot okoznak, ezért csökkenteni kell jelenlétüket egy refluxban szenvedő táplálkozásában. Ide tartoznak az egyszerű szénhidrátok, a cukros üdítők, a csokoládé, az édességek. Nem ajánlott ezenkívül a csípős, fűszeres, fokhagymás ételek fogyasztása. A kávét nem szabad feketén, éhgyomorra inni, és az alkoholfogyasztást is érdemes minimálisra csökkenteni – sorolta a szakértő. Fontos, hogy többször kevesebbet együnk, a napi ötszöri étkezés az ideális.