Szilveszter előtti virslirazzia; megtévesztették a vásárlókat

A közelgő szilveszterre tekintettel 22-féle virslit vizsgált meg az ITM akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma, két termék összetétele eltért a csomagoláson olvasható tájékoztatástól.

Magyar Nemzet
2019. 12. 27. 9:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szilveszter előtt az Innovációs és Technológiai Minisztérium akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma huszonkét virslit vizsgált meg abból a szempontból, hogy a gyártók betartják-e a Magyar Élelmiszerkönyv előírásait, és a termék címkéjén szereplő tájékoztatás megtévesztő-e. A huszonkét különböző fajta virsli ellenőrzése a húsipari termékek fehérje-, zsír-, nedvesség- és sótartalmára, szójamentességére terjedt ki – közölte a tárca.

A két nem megfelelőnek bizonyult virsli közül az egyik zsírtartalma meghaladta, fehérjetartalma pedig nem érte el a címkén feltüntetett értéket. A másikban minimális mennyiségben ugyan, de kimutatható volt a szójafehérje jelenléte, amely azonban sem az összetevők felsorolásában, sem figyelmeztetés formájában nem szerepelt a csomagoláson. A szója allergén összetevő, ezért feltüntetése kötelező lett volna – ismertette a minisztérium. A tájékoztatással kapcsolatos hiányosságok megtévesztő gyakorlatnak minősülnek, a fogyasztóvédelmi hatóság eljárást indított, a gyártókat a valósághoz hű címkék elhelyezésére kötelezi.

A vizsgált virslik adatai IDE KATTINTVA érhetők el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.