Beszámítható az ISIS-hóhérnak mondott Farhud

Az ügyészek szerint továbbra is azt mondja az ISIS kivégzőosztagának parancsnokaként legalább 25 szír kivégzésében és lefejezésében részt vett Hasszán Farhud, hogy semmi köze a vádban leírtakhoz. Nem is érti, hogy miért kell neki végighallgatnia a bíróságon történteket. Kedden például azt, hogy teljességgel beszámítható, így büntethető, valamint hogy egy szakértő szerint inkább valószínű, hogy videón szerepelve ő vágja le egy imám fejét.

2020. 01. 21. 18:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Láthatóan kikerekedett Hasszán Farhud a letartóztatása ideje alatt. A novemberi előkészítő ülés óta megszabadult tömött bajuszától, ám szakállát megtartotta és arca nyilvánvalóan nyugalomról árulkodott kedden a Fővárosi Törvényszéken. Az Iszlám Állam egyik kivégzőosztagának parancsnokaként tömeges kivégzésekkel, terrorcselekménnyel és emberiesség elleni bűntettel vádolt szír férfi büntetőpere iratismertetéssel folyatódott. Ezúttal is a Terrorelhárítási Központ kommandósai őrizték a vádlottat, még a teremben is nyolc géppisztolyos figyelte két bv-s kommandós mellett minden mozdulatát.

Farhudot még 2018. december 30-án a budapesti Liszt Ferenc-repülőtéren fogták el embercsempészet közben, felfüggesztett börtönre ítélték és három évre kiutasították Magyarországról. A kitoloncolás során a belga titkosszolgálat jelezte: Farhud az ISIS egyik kivégzőosztagának parancsnokaként vérengzett, legalább 25 ember kivégzésében vett részt, köztük egy imámot saját kezűleg fejezett le Szíriában, még 2015-ben. Ezt aztán több szemtanú is hasonlóképpen mondta el a hatóságoknak. A tanúk egyébként távmeghallgatással csütörtökön tesznek vallomást Belgiumból és Máltáról.

Mikó Gergely bíró kedden elmondta: többször is megkeresték az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának magyarországi irodáját, hogy megtudják, Farhud mikor kapott menekültstátuszt Görögországban, de nem kaptak választ, és az ígéret ellenére még csak vissza sem hívták a bíróságot. A bíró elgondolkodtatónak és érthetetlennek nevezte a történteket. A bíróság így az Igazságügyi Minisztériumotól kért jogsegélyt, hogy a vádlott, a felesége és gyermekei mikor kaptak menekültstátust. Farhud azt állítja, hogy 2014-ben.

A bíróság ismertette a büntetés-végrehajtási szervezet véleményét a vádlottról. Farhud most kevésbé problémás, mint korábban, fegyelmi felelősségre vonására nem volt szükség. Ugyanakkor gyakran kell figyelmeztetni zárkája tisztán tartására, egyéni higiéniája átlagon aluli, a tisztálkodás alapvető szabályait sem ismeri. A kapott utasításokat megérti, de a végrehajtásukra nem nagyon törekszik, viselkedése sokszor flegmatikus. Magyar és angol szavakat használ, zárkájában a Koránból mond imákat. Hetente többször is részt vesz reintegrációs foglalkozáson, de ezek időtartama lerövidült, és amíg korábban érdekelte a kereszténység, sőt fontolgatta a keresztény vallás felvételét is, ez mostanra megváltozott. A novemberi tárgyalás óta megváltozott kapcsolata családtagjaival, a családjához fűződő érzelmi szálak gyengültek, kevesebbet beszél velük telefonon, gyakran ingerült.

Farhud többször közbeszólt. Arról beszélt, hogy a zárkájában nincs Korán, de a bevezetését fejből tudja, és még ugyanabban a mondatban arról panaszkodott, hogy bántják a börtönben, mérgezik és nem viselkednek vele emberi módon. A jellemzéséből kiderül, hogy az orvosi vizsgálatot éppúgy elutasítja, mint a rendszeres sétákat.

Mikó Gergely ismertette a pszichológus-szakértő véleményét, miszerint Farhud a cselekmény elkövetése idején és a vizsgálatkor is beszámítható volt. A lefejezést rögzítő videót elemző szakértő szerint a rossz minőségű felvétel nem támasztja alá sem azt, hogy a vádlott szerepel rajta, sem azt, hogy nem ő van azon. Az egyik orvosszakértő szerint 53,3 százalék a valószínűsége, hogy a vádlott szerepel a felvételen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.