Súlyos határincidens Röszkénél!

Pintér Sándor belügyminiszter soron kívül összehívta a Migrációs Munkacsoport ülését, amin részt vett Orbán Viktor miniszterelnök is.

2020. 01. 28. 11:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Súlyos határincidens történt a röszkei határátkelőnél keddre virradóra, amikor egy 70 fős migránscsoport jogellenesen, erőszakkal próbált bejutni Magyarország területére. Pintér Sándor miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter, soron kívül összehívta a Migrációs Munkacsoport ülését, amin részt vett Orbán Viktor miniszterelnök is. A tanácskozás után a BM épületében rendkívüli sajtótájékoztatót tartottak.

Papp Károly, a Belügyminisztérium közbiztonsági főigazgatója ismertette a történteket. Mint mondta: 5 óra 20 perckor Röszke két közúti határátkelőhelynek először a bal- majd a jobbszárnyán próbáltak meg erőszakosan, csoportosan próbáltak meg bejutni illegális migránsok az ország területére. A rendőrök az első betörési kísérletet sikeresen megakadályozták, ám 5 óra 30 perckor mintegy 60-70 fős illegális migránscsoport ismét megkísérelt bejutni Magyarország területére.

Az altábornagy kiemelte: miután a felszólításokra nem reagáltak egy a lezárt átkelő épületét biztosító fegyveres biztonsági őr három figyelmeztető lövést adott le, amire megtorpantak és a többségük visszafordult Szerbia irányába. Néhányan azonban szétszóródtak a határ területén, ezért Papp Károly utasítására a csongrádi rendőrök oldal és mélységi zárást hajtottak végre, ami jelenleg is tart. A lezárt területről senki sem juthat ki.

Az altábornagy közölte továbbá, hogy Csongrád és Bács-Kiskun megyében hat helyszínen 71 fő kísérelt meg bejutni Magyarország területére.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója ismertetése szerint a szerb-magyar határ nagyon komoly nyomás alatt áll, több mint 3400-an próbáltak meg januárban bejutni az országba illegálisan. Folyamatosan gyűlnek a migránscsoportok, akik erre kísérletet tesznek. „Az éjszaka történt esemény egy kirívó, erőszakos, csoportos áttörési kísérlet volt, amelyet fiatal férfiak hajtottak végre, szemmel látható szervezettséggel, egy emblematikus helyszínen” – utalt a 2015. évi röszkei csatára a főtanácsadó.

Pintér Sándor belügyminiszter felelevenítette, hogy múlt hét hétfőn egy határszemlét tartott. Olyan információik vannak, hogy több helyen megkísérlik Magyarországra a törvénytelen behatolást. „A szemle során megállapítottuk, hogy felkészült a rendőrség egy ilyen kísérlet megakadályozására és a tények azt bizonyítják, hogy senki nem tud Magyarország területére észrevétlenül, akár egyenként, akár nagy csoportokban átjutni” – emelte ki a tárcavezető, hozzátéve: a rendőrök bizonyították felkészültségüket és erre lehet alapozni Magyarország biztonságát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.