időjárás 24°C Ibolya 2022. augusztus 7.
logo

Szeviép-per: az OBH újabb vizsgálatot indított

Bácskai Balázs
2020.01.07. 11:51

Nóvé Ágnes bírónő és férje cégének jelentős összegeket utalt át a szegedi önkormányzat egy munka ellenértékeként a Szeviép-vezéreket felmentő ítélet után. Az eset azért visszás, mert a Szeviép korábban a szegedi önkormányzatnak is több tíz milliárdos értékben végzett munkákat. A korrupciógyanús ügynek körvonalazódnak a következményei is: az ügyek kiosztásáért felelős büntetőkollégium vezetőhelyettesével szemben fegyelmi eljárás kezdődött, a törvényszék vezetői pályázatát pedig érvénytelenítették.

Nóvé Ágnesnek, a Szegedi Törvényszék bírájának a férjével közös építőipari vállalkozása 950 millió forintot kapott a cég által elvégzett munkák ellenértékeként azután, hogy a bírónő nevével fémjelzett tanács felmentette másodfokon a Szeviép-ügy vádlottjait – írja a PestiSrácok.hu. Mint ismert, a Szeviép-ügy tárgyalása 2015-ben kezdődött, az építőipari cég három egykori vezetőjét, B. Sándort, P. Lászlót és O. Józsefet különösen jelentős mértékű, tényleges vagyoncsökkenést eredményező csődbűntettel vádolták meg. Összesen hat és fél milliárd forint tűnt el, több száz kisvállalkozót károsítottak meg. A Szeviép a csőd előtt több tízmilliárd forintnyi megrendelést kapott a Botka László által vezetett szegedi önkormányzattól, csakúgy, mint Nóvé Ágnes vállalkozása is – utóbbi természetesen kisebb értékben.

A bírónő cége, az Éptárker Kft. 2018. szeptember 21-én kötött szerződést a szegedi önkormányzattal. A PestiSrácok (PS) által megszerzett iratok szerint a cég a zöldváros projekt kivitelézését kapta meg egy másik céggel konzorciumban, az összesen egymilliárdos költségvetésű projektben a szerződés szerint bruttó 950 135 146 forint jutott az Éptárkernek. Ebből a nettó vállalkozói díj 722 838 560 forint volt. Az eredetileg 180 napos átadási határidőt nagyjából még egyszer ennyivel megtoldották. A teljesítési igazolás szerint az önkormányzat november 5-én igazolta vissza a teljesítést, ám a számlát csak december 11-én állították ki, két nappal a Szeviép-ügy ítélethirdetése előtt. A Szeviép-vezéreket december 13-án mentette fel a bírói tanács, amelynek Nóvé Ágnes is tagja, december 18-án pedig a Botka által vezetett önkormányzat visszaigazolta a fizetést, Nóvé cégének számláján landoltak a százmilliók.

Az ügy következményeként a Szegedi Törvényszék elnöke fegyelmi eljárást indított Nagy Andreával, a büntető-kollégium vezetőhelyettesével szemben, aki az ügyek kiosztásáért felel. Mint kiderült, a vezetőhelyettes férje a Szeviép-ügy egyik vádlottjának a védője, egyben szegedi önkormányzati cégek jogásza. Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke emellett eredménytelenné nyilvánította a Szegedi Törvényszék elnöki posztjára kiírt pályázatot. Senyei György a PS tegnapi írása kapcsán újabb vizsgálatot is elrendelt, és jelezte, hogy a Szegedi Törvényszéken a kinevezési jogkörébe tartozó bírósági vezetők esetleges felelősségét kivizsgálja. Az OBH elnöke azt is megjegyzi, hogy a Szeviép-ügyben harmadfokon teljes felülvizsgálatra van lehetőség, a fellebbviteli érvelésbe pedig a sajtóban megjelent tényállásokat is be tudják vonni.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.