Várhatóan vitákkal teli lesz az osztrák Zöldek kongresszusa

Forrás: MTI2020. 01. 04. 16:19
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várhatóan vitákkal teli lesz az osztrák Zöldek szombati, salzburgi kongresszusa, amelyen az Osztrák Néppárttal (ÖVP) kötendő koalíciós megállapodásról döntenek – mondta Kiszelly Zoltán politológus az M1 aktuális csatornán.

Hozzátette: a 326 oldalas kormányprogram-tervezet nagyon sok pontban megegyezik az ÖVP előző programjával, viszont a Zöldek csak a klímapolitika tekintetében „képviseltetik magukat” a dokumentumban.

Mennyiségileg a néppárt ezt azzal próbálta kompenzálni, hogy a tervezetéből mintegy 64 oldal a klímaváltozásról szól – jegyezte meg.

Kiszelly Zoltán elmondta: a legfontosabb kérdésekben a néppárt akarata érvényesült, ilyen például az előző koalíciós partnerével elfogadott, Ausztriában nagyon várt adócsökkentés.

Számos más, főképp a migráció terén született döntést is „áthozott” a néppárt az új tervezetbe, ilyen például a menekültügyi ügynökség, amellyel a bevándorláspárti NGO-kat próbálták kiszorítani, továbbá a Zöldek által erősen vitatott védőőrizet intézményeinek bevezetése – fűzte hozzá.

A politológus rámutatott arra, hogy a határvédelem és a kiutasítások kérdésében is az előző koalíció politikáját szorgalmazza az új kormányprogram-tervezet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.