Végéhez közelít a bizonyítás

Előreláthatólag még egy tárgyalási napot szán a bizonyítási eljárásra a Budapest Környéki Törvényszék a volt jobbikos EP-képviselő, Kovács Béla büntetőperében.

2020. 01. 18. 6:50
null
Kovács Béla a felmentésében reménykedik Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Előreláthatólag még egy tárgyalási napot szán a bizonyítási eljárásra a Budapest Környéki Törvényszék a volt jobbikos EP-képviselő, az egykori pártjában csak KGBélaként emlegetett Kovács Béla büntetőperében.

Azután már a perbeszédek, majd a vádlottak felszólalásai következnének, májusban pedig megszülethet az elsőfokú ítélet. Mint ismert, Kovácsot az unió intézményei elleni kémkedéssel, valamint az EU kárára elkövetett költségvetési csalással vádolják. Az előbbi esetben a bíróság lényegében lezárta a bizonyítást, a csalással összefüggésben viszont még néhány tanút meg kell hallgatnia.

Kovács Béla a felmentésében reménykedik
Fotó: Mirkó István

Az ügyészség szerint Kovács az orosz katonai hírszerzés, a GRU Budapesten dolgozó tisztjével tartott kapcsolatot, és rendszeresen informálta őt 2012 és 2014 februárja között. A hírszerzőtisztet akkor elvezényelték Magyarországról, ám távozása előtt bemutatta utódját a jobbikos politikusnak, aki 2014. február 14-én már vele tárgyalt.

A vádirat szerint Kovács Béla operatív feladata volt az is, hogy olyan politikai csoportosulást hozzon létre az unióban, amelynek célja az EU politikájának gyengítése Oroszország hatalmi érdekeinek megfelelően.

Ez a vádirati leírás pedig a Jobbik politikusának tevékeny részvételével a 2009-ben Budapesten megalakított Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetségére illik rá. A Jobbik EP-képviselője előbb a kincstárnoka lett, majd 2013–15 között elnöke volt az EU szélsőjobboldali, orosz kapcsolatrendszerrel bíró pártjait tömörítő szervezetnek.

A Kovács és négy egykori gyakornoka elleni költségvetési csalás vádjának pedig az a lényege, hogy az EP-képviselő úgy alkalmazott gyakornokokat, hogy azok meg sem jelentek Brüsszelben, és nem végeztek gyakornoki munkát.

A Magyar Nemzetnek nyilatkozó Kovács, aki egyébként egy meg nem nevezett, az ENSZ-hez közel álló szervezettel folytat tárgyalásokat a közeljövőben elkezdendő együttes munkáról, úgy véli, a kémkedés vádját nem bizonyította a vádhatóság, a költségvetési csalás vádjának pedig egy adminisztratív hiba volt az alapja, és az állítólagos kárt már visszafizette az Európai Parlamentnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.