Felderítésre is használhatják a Falcont

Felderítő célokra is szolgálhat a Magyar Honvédség egyik, Falcon típusú szállító repülőgépe, ezért sem nyilvános adat annak használata – derült ki a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának kihelyezett ülésén Kecskeméten.

2020. 02. 28. 10:19
null
Kecskeméten mutatkoztak ba a honvédség új katonai repülői, köztük a többfunkciós Falcon Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kihelyezett honvédelmi és rendészeti bizottsági ülésen mutatták be tegnap a Magyar Honvédség új katonai repülő eszközeit a kecskeméti repülőbázison. Furcsa módon az ülésen pont Vadai Ágnes, a testület DK-s képviselője nem jelent meg, aki korábban azt követelte, mutassák meg a honvédség új szállító repülőgépeit. Az ellenzék egyébként azzal vádolta a kormányt, hogy valójában „kormánygépeket” vásároltak honvédségi beszerzés címén.

Nem véletlen, hogy Benkő Tibor honvédelmi miniszter a bizottsági ülés elején a felszólalását azzal kezdte: sok téves információ látott napvilágot, ezért tartották szükségesnek a képviselők tájékoztatását. A honvédségnek beszerzett Airbus A319-es szállító repülőgépekről elmondta: ezeket elsősorban a hadsereg személyi állományának és felszerelésének szállítására használják, és így jóval nagyobb létszámot, sokkal nagyobb sebességgel és nagyobb távolságra lehet elszállítani, mint a korábban használt An–26-os gépekkel. Az Airbusokon ráadásul van olyan intenzív egységgel rendelkező orvosi részleg is, amely segítségével sérülteket is tudnak szállítani. Kiemelte: a koronavírus-járványban érintetteket is evakuál­ni tudják a gép segítségével.

A miniszter beszélt a két kisebb katonai célra vásárolt Dassault Falconról is. Mint elmondta, ezek a gépek speciá­lis képességűek és kevés személy szállítható rajtuk, de nagyobb távolságra és gyorsabban, mint az Airbusokkal. Hangsúlyozta azt is, hogy Németországban légi felderítő célokra is használják az ilyen gépeket, utalva arra, hogy a két Falcon közül miért nem volt nyilvános az egyik gép bemutatása a sajtónak.

A miniszter közölte: az új szállító repülőgépeket több mint kétezer esetben használták katonai célokra, és csak pár száz alkalommal utazhattak rajtuk hivatalos útra kormánytagok. Ez azt jelenti, hogy nem kormánygépekről, hanem kormányzati célokra is használt katonai célú járművekről van szó. Példaként kivetítőn bemutatta az ilyen célra használt külföldi katonai gépeket is. A tárcavezető beszélt az új Airbus helikopterekről is. Az eszközöket kívülről és belülről is megtekinthették az ülést követően a képviselők.

Kecskeméten mutatkoztak ba a honvédség új katonai repülői, köztük a többfunkciós Falcon
Fotó: Mirkó István

Kósa Lajos bizottsági elnök kérdésére válaszolva a miniszter elmondta azt is, a honvédség 2024-re képes lesz teljesíteni azt a NATO-elvárást, hogy a GDP két százalékát fordítsuk honvédelemre. Az új gépekkel pedig a repült órákat is képesek lesznek teljesíteni.

Az ülés személyeskedő hangnembe fordult Harangozó Tamás MSZP-s képviselő hozzászólásával. A politikus hazugsággal vádolta meg a honvédelmi minisztert, a Honvédelmi Minisztériumot pedig azzal fenyegette meg, hogy hivatali visszaélés gyanújával feljelentést tesz, mert nem adták ki a neki az új gépek részletes repülési adatait. Kósa Lajos, a bizottság fideszes elnöke erre úgy reagált: primitív dolog hazugsággal vádolni egy minisztert, aki éppen bemutat minden információt a képviselőknek. Emlékeztetett arra, hogy a szocialisták egykori miniszterelnöke vallotta be, hogy hazudtak reggeltől estig, és trükkök százaival hamisították meg a költségvetést. Ha pedig egy képviselő törvénytelenséget észlel, akkor a hatósághoz kell fordulnia, mert különben bűnrészessé válik – figyelmeztetett Kósa Lajos. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a katonai gépek útvonala nem nyilvános adat, vagyis az ellenzék minősített információkkal manipulál és ebből akar politikai tőkét kovácsolni. Benkő Tibor válaszában leszögezte: nem történt semmilyen törvénysértés, a képviselő mondja meg pontosan, milyen adatokra kíváncsi, és ezeket megtekintheti. – Az ellenzéki képviselőknek az fáj, hogy jelenleg olyan vezetése van az országnak, amely fontosnak tarja a Magyar Honvédség érdekeit – jegyezte meg Benkő Tibor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.