időjárás 25°C Ulrik 2022. július 4.
logo

Karácsony náci jobbikost mentegetett, de a Hír TV-t bojkottálná

Békés Bence – Baranyai Gábor
2020.02.11. 12:14
Karácsony náci jobbikost mentegetett, de a Hír TV-t bojkottálná

Miközben Karácsony Gergely főpolgármester a Hír TV-vel szemben nyilatkozat stopot hirdetett, és „nácimosdatással” vádolja a csatornát, addig az ellenzék közös főpolgármester-jelöltjeként megvédte a rasszista támadásért elítél újpesti jobbikos politikust. Karácsony egy évvel ezelőtt pedig a zsidólistázásról elhíresült Gyöngyösi Mártont mentegette.

Karácsony Gergely (Párbeszéd), az ellenzék közös főpolgármester-jelöltjeként a 2019. október 2-án, a TV2 székháza előtt tartott tüntetésen azt mondta, hogy „az újpesti jobbikos jelölt szemtanúja volt egy verekedésnek, és nem a résztvevője„. A jelenlegi főpolgármester arra reagált, hogy kiderült, az újpesti ellenzéki összefogás jelöltje az a Szabó Balázs, akit korábban már elítélt a bíróság erőszakos garázda cselekedetért, valamint eljárás folyik ellene több hasonló ügyben. A Karácsony által mentegetett jobbikos politikus ügyében tunéziai állampolgárokat vertek meg egy kocsma előtt, ahol Szabóék ittak. A külföldi állampolgárokat bőrszínük miatt támadták meg. A néhány napja megszületett bírói ítélet elmarasztalta Szabót rasszista indítékú erőszak bűntettében, és 2 év börtönre ítéli, amely végrehajtását 5 évre felfüggeszti.

A híradásokból az is tudható, hogy zajlik Szabó ellen egy másik eljárás is, amelyben a vád szerint hátulról megrúgta és megütötte egy másik párt aktivistáját. Szabó mentegetése azért is visszás a főpolgármester részéről, mert Karácsony hétfőn egy nyilatkozatot tett, amelyben bejelenti, hogy bojkottálja a Hír TV-t, mert szerinte a televízió nem megfelelően tudósított a magyar és német csapatok 1945-ös véres kitöréséről megemlékezőkről és az ellenük tiltakozókról. Úgy fogalmazott: a Hír TV „neonácikat mosdató” eljárását elfogadhatatlannak tartja. A kettős beszéd kapcsán a Magyar Nemzet választ vár a főpolgármestertől arra a kérdésre, hogyha a Hír TV beszámolójában „neonácimosdatást” érzékelt, és emiatt bojkottot hirdetett, akkor utólag mi a véleménye arról, hogy egy neonáci utcai verekedő tettét mentegette a nyilvánosság előtt? Lapunk azt is szeretné megtudni, hogy Karácsony Gergely tervez-e elnézést kérni ezért a közvéleménytől, az újpesti szavazóktól és a tunéziai sértettektől? Amint választ kapunk, frissítjük a cikkünket.

Nem ez az első eset, hogy a Jobbikot mentegeti Karácsony Gergely. Egy évvel ezelőtt az ellenzéki politikus a Hír TV-ben azt mondta: nem tartja nácizmusnak a jobbikos Gyöngyösi Márton által kezdeményezett zsidólista felállítását. A Párbeszéd társelnöke úgy fogalmazott, zsidólistát írni „önmagában nem nácizmus”. Akkor azt is elmondta, hogy elvi problémája nem is volt a szélsőjobbos párttal, és az önkormányzati választások közeledtével érdemes elgondolkodni a Jobbikkal való együttműködésen. Karácsony 2017 októberében azonban még úgy nyilatkozott, hogy a Párbeszéd a Jobbikon kívül mindenkivel tárgyal az összefogásról.

Emlékezetes, Kulcsár Gergely, a Jobbik országgyűlési képviselője 2015-ben beleköpött a holokauszt áldozatainak emlékére felállított vascipők egyikébe a Duna-parton. Kulcsár később „biboldó bérencnek” nevezte azokat a pártokat, amelyek hajlandóak megemlékezni a zsidó áldozatokról, és „kamukausztnak” nevezte a holokausztot. Tavaly pedig nyilvánosságra került egy 2015-ös levelezés, amelyet a jobbikosok a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján indítottak. Ebben Mirkóczki Ádám vitatta az auschwitz-i haláltáborokban megölt zsidók számát, amelyre a Jobbik sajtóosztályának akkori munkatársa azt írta: „ne tagadd a holokausztot! Inkább támogasd!” De nem ez volt Mirkóczki egyetlen antiszemita botránya, 2013-ban például piros ultihoz hasonlította a holokausztot, ami mindent visz.

Pikó lemondta az interjút

Karácsony Gergelynek a Hír TV-vel szemben meghirdetett nyilatkozattételi stopjához ma Pikó András VIII. kerületi polgármester is csatlakozott. „Egyetértve Karácsony Gergely főpolgármesterrel, úgy döntöttem, hogy továbbra sem szerepelek a csatorna műsoraiban és nem nyilatkozom a munkatársainak. Emiatt a február 18-i, korábban leegyeztetett hírtévés esti interjúmat lemondom” – írta Facebook-bejegyzésében Józsefváros ellenzéki polgármestere.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.