Megvonják a támogatást a dezertőröktől

A jövőben nem támogatják azokat a jelölteket, akik elárulják őket – üzente az MSZP elnöke a pártjukból kilépő, DK-hoz csatlakozó polgármestereknek. Tóth Bertalan szerint hibás az a politika, ami egy másik párt kifosztásáról szól. Kunhalmi Ágnes pedig kijelentette: nem a Gyurcsány Ferenc vezette radikális DK a szövetségesük, hanem a Párbeszéd.

Magyar Nemzet
2020. 02. 24. 8:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MSZP a soron következő választásokon megtagadja a támogatást azoktól, akik elhagyták és elárulták a pártot – jelentette ki a pártelnök a választmány ülése után tartott sajtótájékoztatón. Tóth Bertalan arra reagált, hogy múlt héten két polgármesterük is átlépett az MSZP-ből a Demokratikus Koalícióba.

Mint ismert, Kiss László óbudai és Szaniszló Sándor pestszentlőrinci városvezető többek között azzal indokolták döntésüket, hogy polgármesteri programjuk végrehajtásához Gyurcsány Ferenc pártjától kaptak megfelelő garanciákat és politikai támogatást.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Tóth Bertalan azt üzente a DK-nak: hiba az a politika, hibás az a politika, ami egy másik párt kifosztásáról szól. – A Magyar Szocialista Pártot senki nem tekintheti lábtörlőjének, senki nem gondolhat úgy az MSZP-re, hogy nélkülünk ez az út sikeres lehet – tette hozzá. Szerinte a koalíciós programnak, a választási részvételnek és a kormányzásnak bizalomra kell épülnie.

A sajtótájékoztatón Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányi elnöke arról beszélt, a választmány világossá tette azt, hogy Magyarországon az MSZP az egyetlen baloldali párt. Kijelentette, hogy a DK-t radikálisnak tartja, és a szocialistáknak nem a Gyurcsány Ferenc vezette párt a szövetségesük, hanem a Párbeszéd, egy „európai baloldali zöldpárt”.

Mint lapunk korábban megírta, Varju László DK-alelnök, valamint Élő Norbert, a párt hegyvidéki önkormányzati képviselője próbálják átcsábítani a szocialistákat a DK-ba. Megkeresésünkre Élő tagadta mindezt, szerinte mindenkinek joga van arra, hogy eldöntse, „politikai hazáját hol találja meg”, ugyanakkor szocialista elnökségi források is megerősítették az információnkat. Gyurcsány Ferenc a két polgármester pártjához való csatlakozása után közösségi oldalán azt írta, „a két volt MSZP-s kerületi polgármester átlépése után ezek valószínűleg nem könnyű napok az MSZP számára”.

Mesterházy Attila, a szocialisták korábbi elnöke az ATV-n a napokban azt mondta: sokféle támadás éri az MSZP-t. Szerinte van ok az önkritikára, olyannyira, hogy a megmaradt párttagoknak azt üzente: vigyázzanak egymásra, mert az olvadásnak általában megsemmisülés a vége.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.