időjárás 25°C Emese, Sarolta 2022. július 5.
logo

Hatalmas balesetet szenvedett a magyar csapat a német autópályán + videó

Aggályos adatkezeléssel működik a baloldali portál

Magyar Nemzet
2020.03.07. 07:24
Aggályos adatkezeléssel működik a baloldali portál

A nők elleni jogsértések kapcsán oly érzékenynek mutatkozó baloldal nem óvatoskodik, ha kormánypárti politikus hölgy ellen kell uszítani: ezúttal Rácz Zsófia, az Emmi fiatalokért felelős helyettes államtitkára került célkeresztbe az MSZP-hez és a DK-hoz közel álló Ezalényeg.hu portálon. Az oldal mögött felbukkan a Datadat Kft., amelyet Gyurcsány Ferenc egykori bizalmasai gründoltak, és amelynek célja a baloldali politikai üzenetek hatékonyabb célba juttatása a rendelkezésre álló technológiai eszközökkel.

Alpári stílusban sértegették Rácz Zsófiát, az Emmi fiatalokért felelős helyettes államtitkárát az MSZP-közeli Ezalényeg.hu portálon annak kapcsán, hogy vitába keveredett a politikus az Index.hu internetes lappal. – Cukor az élet, csak meg kell tanulni szopni – vezette fel az írást a gyalázkodásairól már az őszi önkormányzati választási kampányban elhíresült Ezalényeg.hu, amelynek tulajdonosa a volt MSZP-s komlói polgármester fia, ifjabb Páva Zoltán, aki jó kapcsolatot ápol az MSZP-vel és a DK-val, tekintve, hogy a Gyurcsány–Bajnai-kormányok alatt a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) tanácsadója volt, a jelenleg általa üzemeltetett portál pedig palástolni sem próbálja baloldali szimpátiáját. Emiatt kérdéseket küldtünk az MSZP-nek, hogy szerintük ­vállalható-e a párttagjuk által működtetett portál és a megjelentetett poszt, de lapzártánkig nem érkezett válasz.

Az Ezalényeg.hu lejáratóportálon nem csak a cikkek, posztok hangnemével vannak problémák: számos jel mutat arra, hogy a felhasználók adatai a Datadat Professional Kft.-hez kerülnek, miközben erről nem kapnak tájékoztatást. A Datadat a levitézlett baloldali politikusok vállalkozása: Gyurcsány Ferenc DK-elnök rendszeresen veszi igénybe a cég szolgáltatásait, amelynek egyik tulajdonosa Bajnai Gordon. A cég ügyvezetője Ficsor Ádám korábbi, polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter, felelős pozícióban van Szigetvári Viktor korábbi államtitkár, MSZP-s kommunikációs stratéga.

Gyurcsány Ferenc is igénybe veszi közösségi oldalán Szigetvári Viktorék szolgáltatásait
Fotó: Bach Máté

Mellettük Gyurcsányék agytrösztjét, a Demost korábban irányító Dessewffy Tibor szociológus és tanítványai is részt vesznek a cég munkájában. A Datadat egyik legfontosabb terméke egy politikusoknak fejlesztett chatbot program, a Winwith.me. Ennek célja, hogy trükkösen, de legálisan megszerezze a gyanútlan felhasználók adatait, amelyet aztán kampánycélokra használhatnak.

A szocialistákhoz köthető portál Face­book-oldalán is hasonló chatbot működik, emellett az Ezalényeg.hu Adatvédelem menüpontja alatt található szöveg egyes mondatai megegyeznek olyan oldalak adatvédelmi tájékoztatóinak szövegével, amelyeken bevallottan a Datadat Kft. az adatkezelő. Ez utóbbira példa Veress Pál miskolci ellenzéki polgármesterjelölt kampányoldala, a Szinvavárosáért.hu, de az Átlátszó.hu egy januári cikkében több oldalt is megemlített, amelyről az adatok a Datadathoz juthatnak: a Böcskei Balázshoz köthető Idea Intézet, a Gulyás Márton-féle Partizán egyik oldala, de például a Czeglédy Csabát sorai­ban tudó Éljen Szombathely Egyesület is ide tartozik.

A Datadat célja egy olyan adatgyűjtés, amelyből profilok és elkülönített célcsoportoknak politikai kampányüzeneteket lehet célba juttatni. Ehhez a célhoz az egyik eszközt az Ezalényeg.hu jelenti, amelyen újságcikknek álcázott kampányüzenetek jelentek meg, amelyeknek célközönségét gondosan választották ki.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.