időjárás 4°C Natália 2022. december 9.
logo

Csaplinszkij tagad, ügyvédje a bírónővel vitatkozik

Szemán László János
2020.03.11. 11:04

Tagadta a vádban megfogalmazott bűncselekmények elkövetését Jurij Csaplinszkij a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB) ma reggel kezdődött előkészítő ülésen. A vádat ismertető ügyész 9 év börtönbüntetés kiszabását indítványozta, amennyiben a 64 éves ukrán hajóskapitány beismerő vallomást tesz és lemond a tárgyalásról. A vádlott azonban tagad, nem mond le a tárgyalásról, és vallomást sem tesz. Mint ahogy tolmácsán keresztül mondta: „Nem készültem fel arra, hogy vallomást tegyek.”

Maga az előkészítő ülés érdemben jó egy órás csúszással tudott megkezdődni. A nagy érdeklődésre való tekintettel a PKKB épületéből a Fővárosi Törvényszék dísztermébe helyezték át a tárgyalást. Németh Leona Judit bírónő a sértetti képviselőkkel történt hosszas egyeztetés, valamint a terhelt védőjével való rövid szóváltást követően közölte: a törvényszék elnöke a koronavírus járványra tekintettel korlátozta az ülésen való részvételt az érintettekre, a sajtó és az érdeklődők egy másik törvényszéki tárgyalóban kivetítőn követhetik nyomon a történteket. A járvány egyébként is rávetül az ügyre, hiszen, mint azt a bírónő elmondta: sem a dél-koreai sajtó, sem a dél-koreai áldozatok hozzátartozói nem vesznek részt a tárgyaláson a koronavírus miatt.

Fotó: Mirkó István

Miután az újságírókat és az ügy iránt érdeklődőket átkísérték egy másik teremben, ismét egy intermezzo történt, miután a kapitányt védő Tóth M. Gábor és a bírónő között jogértelmezési vita bontakozott ki. Az ügyvéd egyébként a sajtót is többször figyelmeztette Jurij Csaplinszkij jogainak tiszteletben tartására – a vonatkozó polgárit törvénykönyvi cikkely gyakori ismételgetésével Tóth M. kvázi meg is fenyegette a sajtót, legalább is a jelenlévők többsége így értelmezte a védő felszólamlásait. A védelem taktikája egyébként már az előkészítő ülésen kirajzolódott, a vád minden pontját megpróbálják majd megingatni, a szakértők munkáját pedig újabb szakértők kirendeltetésével semmissé tenni. Sértetti képviselők szerint azonban mindez csak az időhúzást szolgálja.

Fotó: Mirkó István

A vád lényege szerint Jurij Csaplinszkij a Viking Sigyn szállodahajóval tavaly május 29-én este azért hajózott neki a Hableány sétahajónak és süllyesztette azt el ezzel 28 ember halálát okozva, mert az ütközés előtti 5 percben egyáltalán nem figyelt a körülötte zajló eseményekre.

Csaplinszkijt halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétségével és 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásának bűntettével vádolják. Bizonyítottság esetén, halmazati büntetésül 11 év szabadságvesztést is kaphat.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.