Csaplinszkij tagad, ügyvédje a bírónővel vitatkozik

Tagadta a vádban megfogalmazott bűncselekmények elkövetését a Viking Sigyn szállodahajó ukrán hajóskapitánya a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB) ma reggel kezdődött előkészítő ülésen.

2020. 03. 11. 11:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tagadta a vádban megfogalmazott bűncselekmények elkövetését Jurij Csaplinszkij a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB) ma reggel kezdődött előkészítő ülésen. A vádat ismertető ügyész 9 év börtönbüntetés kiszabását indítványozta, amennyiben a 64 éves ukrán hajóskapitány beismerő vallomást tesz és lemond a tárgyalásról. A vádlott azonban tagad, nem mond le a tárgyalásról, és vallomást sem tesz. Mint ahogy tolmácsán keresztül mondta: „Nem készültem fel arra, hogy vallomást tegyek.”

Maga az előkészítő ülés érdemben jó egy órás csúszással tudott megkezdődni. A nagy érdeklődésre való tekintettel a PKKB épületéből a Fővárosi Törvényszék dísztermébe helyezték át a tárgyalást. Németh Leona Judit bírónő a sértetti képviselőkkel történt hosszas egyeztetés, valamint a terhelt védőjével való rövid szóváltást követően közölte: a törvényszék elnöke a koronavírus járványra tekintettel korlátozta az ülésen való részvételt az érintettekre, a sajtó és az érdeklődők egy másik törvényszéki tárgyalóban kivetítőn követhetik nyomon a történteket. A járvány egyébként is rávetül az ügyre, hiszen, mint azt a bírónő elmondta: sem a dél-koreai sajtó, sem a dél-koreai áldozatok hozzátartozói nem vesznek részt a tárgyaláson a koronavírus miatt.

Fotó: Mirkó István

Miután az újságírókat és az ügy iránt érdeklődőket átkísérték egy másik teremben, ismét egy intermezzo történt, miután a kapitányt védő Tóth M. Gábor és a bírónő között jogértelmezési vita bontakozott ki. Az ügyvéd egyébként a sajtót is többször figyelmeztette Jurij Csaplinszkij jogainak tiszteletben tartására – a vonatkozó polgárit törvénykönyvi cikkely gyakori ismételgetésével Tóth M. kvázi meg is fenyegette a sajtót, legalább is a jelenlévők többsége így értelmezte a védő felszólamlásait. A védelem taktikája egyébként már az előkészítő ülésen kirajzolódott, a vád minden pontját megpróbálják majd megingatni, a szakértők munkáját pedig újabb szakértők kirendeltetésével semmissé tenni. Sértetti képviselők szerint azonban mindez csak az időhúzást szolgálja.

Fotó: Mirkó István

A vád lényege szerint Jurij Csaplinszkij a Viking Sigyn szállodahajóval tavaly május 29-én este azért hajózott neki a Hableány sétahajónak és süllyesztette azt el ezzel 28 ember halálát okozva, mert az ütközés előtti 5 percben egyáltalán nem figyelt a körülötte zajló eseményekre.

Csaplinszkijt halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétségével és 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásának bűntettével vádolják. Bizonyítottság esetén, halmazati büntetésül 11 év szabadságvesztést is kaphat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.