időjárás 19°C Benedek 2023. március 21.
logo

Deutsch Tamás: Ujhelyi hazudik az EU pénzügyi támogatásaival kapcsolatban

Forrás: MTI
2020.03.29. 19:57
Deutsch Tamás: Ujhelyi hazudik az EU pénzügyi támogatásaival kapcsolatban

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti (EP) képviselője hazudik az EU koronavírus-járvány elleni küzdelem érdekében a tagállamok számára javasolt pénzügyi támogatásaival kapcsolatban, az EU eddigi egyetlen eurócent plusz uniós forrást sem adott egyetlen tagországnak sem – közölte Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője Facebook oldalán vasárnap.

Deutsch Tamás szerint a tény az, hogy „a sokat emlegetett úgynevezett uniós mentőprogram 37 milliárd eurós keretében semmilyen új forrás, plusz pénz nincs. Ezek az összegek a tagállamoknak a 2014-2020-as időszakra már korábban, hét évre előre megítélt tagállami uniós pénzügyi borítékjaiban benne vannak.”

A fideszes politikus leszögezte azt is, hogy az EU késlekedett a döntéseivel, annak ellenére, hogy a járvány példátlanul súlyos, és rendkívül komolyak a gazdasági, szociális következményei.

Az Európai Bizottság (EB) javaslatai egyetlen tagországnak sem biztosítanak több pénzt, a tagállamok alig egyharmadának előbb fogják odaadni azokat a fejlesztési forrásokat, amelyeket már egyébként is elkülönítettek számukra a régiók felzárkóztatását szolgáló pénzekként az EU költségvetésében.

„Nekünk, magyaroknak, Magyarországnak egyetlen egy fillér plusz európai uniós forrást sem jelent ez a bizottsági javaslat. Magyarország és számos további tagállam esetében a regionális fejlesztési források már nem átcsoportosíthatóak.”

A 2014-2020-as hétéves keretköltségvetési ciklus vége felé a tagállamok többsége uniós jóváhagyás mellett már időben eldöntötte, leszerződte, lekötötte, és többségében elköltötte a rendelkezésre álló fejlesztési forrásokat, amelyeket az uniós szabályokkal összhangban olyan gazdaságfejlesztési célokra, amelyek megszakítása – a gazdaságfejlesztési programokra fordítható források elvonása – nemhogy enyhítené a koronavírus okozta gazdasági károkat, hanem még inkább mélyítené azokat – írta Deutsch Tamás.

Arra is felhívta a figyelmet: a strukturális alapokból korábban és most előlegként kapott források nem pluszforrások. Ezeket egyfajta „likviditási” előlegként kapják a tagállamok. A leszerződött, végrehajtott projektek után ezeket ki kell fizetniük a támogatottaknak, amíg az EB-nek benyújtott számlák után megérkezik a tényleges támogatás.

Az EB javaslata csak az EU tagországok kevesebb, mint a felének nyújt valamiféle segítséget. Azoknak, akik rosszul állnak az uniós pénzek felhasználásában, de Magyarország nem tartozik ezen tagállamok közé.

A magyar kormánypárti képviselők azt javasolják, hogy az EB azokon a területeken is nyújtson előfinanszírozást, ahol a tagországok még nem kötötték le teljes egészében a rendelkezésre álló uniós forrásokat, mint például az Európai Szociális Alap, amelyet mozgósítani kellene a munkavállalók kieső béreinek finanszírozására, és a növekvő munkanélküliség visszaszorítására.

Továbbá javasolják, hogy a koronavírus elleni védekezésre nyújtott uniós forrásokat az országokon belül bármely régióban fel lehessen használni, ott is, ahol egyébként a gazdasági fejlettség miatt nem, vagy csak korlátozottan lehetne. Erre azért van szükség, mert a vírus nem válogat a régiók között, így például Közép-Magyarországon is szükség van a segítségre.

Az uniós fejlesztési források baloldal által előszeretettel emlegetett „átcsoportosítása” durva megszorító intézkedéseket jelent, növeli a járvány okozta gazdasági és szociális problémákat, de „Ujhelyi István a szikár tények ellenére hatalmas uniós támogatásokról hadovál” – áll Deutsch Tamás Facebook-bejegyzésében.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.