Egyelőre nem lesz szenteltvíz a templomban

Magyar Nemzet
2020. 03. 06. 8:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elrendelte a szenteltvíztartók kiürítését a templomokban a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK). A koronavírus-fertőzés megelőzésére hozott intézkedésekről tegnap tájékoztatott a püspökök testülete. Az MKPK kéri a szentmiséken a kézfogás és a nyelvre áldoztatás elhagyását, illetve a kézbe áldoztatás általánossá tételét. Előírják továbbá a gyóntatóhelyiség rendszeres szellőztetését és azt, hogy a gyóntatórácsra helyezzenek fóliát – olvasható a közleményben. A papokat felszólítják arra is, hogy a szentmisék előtt és után fertőtlenítsék kezüket vírusok ellen hatékony folyékony kézfertőtlenítő szappannal vagy alkoholos kézfertőtlenítővel. Hozzátették: amennyiben a hatóság elrendeli a tömegrendezvények betiltását, ez vonatkozhat a nagy létszámú egyházi rendezvényekre is.

Az MKPK az egyházi intézmények munkatársait arra kéri, hogy mindenben kövessék az illetékes állami szervek előírásait. A többi között kérik a gyakori, lehetőleg óránkénti gondos szellőztetést és a kézfertőtlenítési lehetőség biztosítását az épületben lévőknek.

Olasz sajtójelentésekből már korábban kiderült, hogy a koronavírus-fertőzés terjedése elleni óvintézkedésként még a vatikáni kápolnákban is megüresedtek a szenteltvíztartók. Vatikánvárosban egyéb tekintetben is követik az olasz hatóságok diktálta óvintézkedéseket: az ostyát a hívők kezébe helyezik, a misén pedig a béke jeleként egymásnak adott kézfogást elhalasztják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.