Nincs kockázata a véradásnak

Az új koronavírus kiemelt kockázata miatt harminc napig nem adhatnak vért azok, akik február 5. után külföldön jártak – erről döntött az Országos Vérellátó Szolgálat. Véradásokat azonban tartanak, sőt fokozottan figyelnek arra, hogy továbbra is elegendő vér és vérkészítmény legyen a betegellátáshoz.

Haiman Éva
2020. 03. 14. 13:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megelőző intézkedésként szigorítja a véradásokon a részvételt az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ), kizárva a lehetőségből harminc napra azokat, akik külföldön jártak. Nagy Sándor szakmai főigazgató-helyettes lapunknak elmondta: mivel ugyanakkor az egészségügyi intézményeket ebben a helyzetben is szükségük van vérre és vérkészítményekre, arra kérnek mindenkit, aki egészségesnek érzi magát és a korlátozással nem érintetett, menjen vért adni. Az OVSZ – tette hozzá – az elmúlt napokban azt tapasztalta, hogy a napi jellemző 1500-1600 önkéntessel szemben 1200-1300-an jelentek csak meg a véradóállomásokon, illetve az alkalmi véradásokon, és sajnos több cégnél is lemondták a meghirdetett időpontokat.

– A véradás nem jelent kockázatot, mint esemény és mint helyszín az egyik legbiztonságosabb, hiszen eleve nem mehet be, aki nem egészséges. Sokkal nagyobb baj, ha nincs elég véradó, mert a legrövidebb idejű vérkészítmény öt napig tárolható, ezért vért adni feltétlenül szükséges – hangsúlyozta a szakmai vezető.

Nagy Sándor arról is beszélt, hogy folyamatosan figyelemmel kísérik a véradási aktivitást, elsődlegesen arra koncentrálnak, hogy az alkalmas véradókat behívják, legutóbb 30 ezer állandó véradót kerestek meg, hogy lehetőleg a jövő hét újra éljenek ezzel a lehetőséggel. A kórházak számára pedig, tekintettel az elrendelt veszélyhelyzetre, elsősorban a sürgősségi ellátáshoz biztosítanak vért és vérkészítményeket, ami ugyanakkor azt jelenti, hogy legfeljebb a halasztható műtétek tolódnak.

Az OVSZ azonban mindent elkövet, hogy normál üzemmódban dolgozhassanak a kórházak – jelezte a szakmai vezető, aki hangsúlyozta: a kórházak részéről is ésszerű vér- és vérkészítmény-felhasználást várnak. Kérték őket, hogy azoknál a műtéteknél, amelyek jelentős vérigénnyel járnak, lehetőség szerint használják a vérplazmából származó, hosszan eltartható gyári készítményeket is, mert így kevesebb friss vérkészítményt kell adni. Emellett pedig alkalmazzák a műtét közbeni úgynevezett vérmentő eljárásokat is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.