időjárás 18°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Olcsón jutott telekhez Miszter Negyven Százalék ügyvédje

Bácskai Balázs
2020.03.03. 13:22

Kránitz Krisztián, a kispesti vagyonkezelő igazgatójának ügyvédje is kedvező áron jutott telekhez a XIX. kerületben – derítette ki a Hír TV. A szóban forgó jogász képviselte válóperében a Miszter Negyven Százaléknak gúnyolt Kránitzot. A telek megszerzésének története már ismerős lehet, korábban a 444.hu derített fel egy hasonló történetet, amely szerint egy önkormányzati hivatalvezető alacsony áron jutott egy telekhez. Az ingatlan a vásárlásakor nem volt beépíthető, majd a hamarosan megváltozó kerületi építési szabályzat mégis kinyitotta a lehetőséget egy társasház felhúzására. Emiatt a potom áron megvásárolt ingatlan rövid idő alatt megsokszorozta értékét.

Kránitz ügyvédje a Kőrös köz – Maros köz – Szamos köz melletti, háromszög alakú területen fekvő önkormányzati telket vásárolta fel, amelynek versenytárgyaláson történő értékesítéséről 2018 nyarán döntött az önkormányzat. A telek kikiáltási ára 18,5 millió forint volt, ezen az áron vásárolta meg Kránitz Krisztián válóperes ügyvédje.

A versenytárgyalás kiírásában az szerepelt, hogy az ingatlan az akkor hatályos építési szabályok alapján nem volt beépíthető, így ÁFA sem terhelte. A közel 9000 négyzetméteres területet a 2020. január elsején életbe lépő Kerületi Építési Szabályzat lakóövezetbe sorolta át, a telek harminc százaléka beépíthetővé vált. Vagyis a telekre jelenleg akár 3000 négyzetméternyi alapterületű ingatlan is felhúzható, ami elképesztően megnövelte az értékét. A Kránitz ügyvédjének ingatlanvásárlásáról szóló szerződést a Lackner-ügyet vizsgáló kispesti Antikorrupciós Tényfeltáró és Vizsgálóbizottságban is helyet kapó jogász is aláírta.

Az ügyben Tényi István feljelentést tett ismeretlen tettes ellen hűtlen kezelés gyanúja miatt.

A Magyar Hírlap arról írt, hogy a Somogyi László vállalkozó érdekeltségébe tartozó Compassion Kft. és az Anildia Kft. mintegy egymilliárd értékű munkát nyert el Kispesten. A lap birtokába került több szerződés, amelyeken a Compassion tulajdonosának aláírása látható. Az öt szerződésen ötféleképpen szerepel az aláírás. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Compassion Kft. tulajdonosát még a lapunk által megkérdezett alvállalkozók közül senki sem látta, ellenben a cég építkezésein mindig felbukkan Somogyi László, aki számos alkalommal a cég nevében tárgyalt.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.