Orbán Viktor: Az emberélet és a biztonság az első

A koronavírussal kapcsolatos helyzetet tekintette át ülésén az operatív törzs, ami után Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatón ismertette a legfrissebb fejleményeket.

Magyar Nemzet Online
Forrás: MTI, Facebook2020. 03. 05. 14:41
Fotók: Bach Máté Fotó: BachPekaryMate
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelenleg két fertőzött van, egyikük a Semmelweis Egyetem, a másik a Szent István Egyetem hallgatója. Ezenkívül 24-en vannak karanténban és 230 mintavétel ellenőrzése van folyamatban. A operatív törzs minden nap közli majd a Magyarországra vonatkozó számadatokat – jelentette be a miniszterelnök.

Ismertette azt is, hogy a világban az elhunyt betegek száma 3268, a fertőzötteké több mint 95 ezer, a gyógyultaké pedig meghaladta az 53 ezret.

Nekünk az emberélet, az emberek élete és biztonsága az első – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök.

A kormányfő kiemelte: az operatív törzs az emberéletek védelmével foglalkozik. Hangsúlyozta, hogy a hatékony védekezés mindenkitől követel erőfeszítést. Magyarországon szinte mindenki bízik az orvosokban, ápolókban, a közegészségügyi szakemberek tekintélye magas – mondta.

Hozzátette, a kormánytól azt követeli meg a helyzet, hogy biztosítsa a védekezési munkához szükséges forrásokat, és a vírus elleni küzdelemnek anyagi gátja, akadálya nem lesz.

Orbán Viktor a politikai pártoktól önmérsékletet kért, az emberektől pedig együttműködést; azt kérte, legyenek megértők, ha azt tapasztalják, hogy a vírus elleni küzdelem kényelmetlenséggel is jár. Most a józan ész diktálja a szabályokat – mutatott rá.

Orbán Viktor ismertette, hogy három kategóriában lehet csoportosítani a megbetegedéseket: vannak az egyedi fertőzések, a csoportos esetek, amikor góc is kialakul, illetve amikor tömegessé válik a járvány.

A cél, hogy csak egyedi esetek legyenek – tette hozzá.

Kitért arra is, hogy az emberek biztonságérzete meggyengült, és csak akkor áll helyre, ha lesz vakcina a betegség megfékezésére. Jelenleg ilyen még nincs, de remélhetőleg mielőbb lesz – közölte. Hozzáfűzte: akkor lesz viszonylagos nyugalom, ha felfedezik a vakcinát és az elérhető lesz minden ember számára.

A miniszterelnök leszögezte, két veszélyt rejt magában a vírus: az egyik népegészségügyi, a másik pedig gazdasági természetű.

A vírus itthoni megjelenése előtt számos szükséges intézkedést már megtettünk – mondta a kormányfő. Arról is beszélt, hogy ha hazánkban a megbetegedések száma növekedni fog, akkor ki vannak jelölve azok az intézmények, amelyek be lesznek vonva a védekezési folyamatba, ha kinőnék a Szent László Kórház kereteit.

Ismertette: az operatív törzset Pintér Sándor miniszterelnök-helyettes vezeti.

– Áttekintettük a szomszédos országokban eddig bevezetett védelmi intézkedéseket és áttekintettük a tágabb európai összefüggéseket is. Foglalkoztunk azzal a kérdéssel, hogy mi legyen a rendezvényekkel amelyek előttünk vannak és azt a döntést hoztunk, hogy egyelőre a rendezvénynek a szervezőire bízzunk, hogy milyen döntést hoznak: megtartják-e a rendezvényeket vagy sem – mondta el a miniszterelnök, aki külön is beszélt a március 15-ei rendezvényekről.

Akár az is előfordulhat, hogy le fogják mondani a központi ünnepségeket,

erre akkor fog sor kerülni, ha az európai helyzet romlik. Amennyiben ez nem következik be, akkor megtartják a rendezvényeket. De erről kedden születik döntés – mondta el Orbán Viktor.

A miniszterelnök büszke a magyar járványügyi szakemberek munkájára

Orbán Viktor a járvány gazdaságra gyakorolt hatását firtató kérdésre azt válaszolta, a járvány hatással lesz a világgazdaságra és különösen az európai gazdaság növekedésére. Nyilvánvaló, hogy a turizmust ez a koronavírus-járvány derékba vágja Magyarországon is. Jelezte, megbízta Varga Mihály pénzügyminisztert és Palkovics László innovációs és technológiai minisztert, hogy szakértői szinten mérjék fel a várható következményeket. Hozzátette: a következő kormányülésen képeznek pénzügyi alapokat a védekezésre, addig a mostani általános tartalék elegendő hátteret biztosít.

A kormányfő azt is elmondta, büszke a magyar járványügyi szakemberek munkájára, akik a megfelelő protokollok szerint dolgoznak.

A miniszterelnök megerősítette, mára kiderült, hogy

a másik fertőzésben érintett iráni fiatalember a gödöllői Szent István Egyetem hallgatója.

Az iráni hallgatók kapcsán elmondta, február 22-én repülővel érkeztek Magyarországra, de nem mutattak panaszokat. Átestek a reptéri hőmérséklet mérésen, akkor nem mutattak tüneteket. Egyikük jelentkezett két nappal később a Semmelweis Egyetem üzemorvosánál, majd március 3-án és 4-én helyezték őket karanténba és végezték el a laborvizsgálatot.

A kormányfő közölte azt is, hogy mind a Milánóból Budapestre (majd Prágába tovább utazó) egyetemista lányok, mind az iráni hallgatók esetében azonnal megkezdődött az a felderítő munka, amely azt vizsgálta, kikkel lehettek kapcsolatban. Már lehet tudni, kikkel érintkeztek, és akiket a járványügyi szakemberek nem találtak meg, azokat rendőri eszközökkel felderítették, és a szükséges eljárás alá vonták őket.

Orbán Viktor elmondta, az egyetemi vezetők napokkal korábban megkapták az operatív törzstől azokat a kéréseket, ajánlásokat, amelyek a rájuk vonatkozó intézkedéseket tartalmazzák. Kiemelte,

a Dél-pesti Centrumkórházon kívül is jelöltek ki intézményeket arra az esetre, ha nőne a megbetegedések száma.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere kérdésekre válaszolva ezzel kapcsolatban elmondta, a fertőzött betegek ellátásának központ helye a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztálya, illetve az erre kijelölt karanténépület. Itt helyezik el a már beteg és a betegséggyanú alá eső embereket. Ha szükséges a kórházi helyeket bővítik, e kórház esetében 180 ágy áll rendelkezésre. Országosan 28 infektológiai osztály van 850 ággyal – tette hozzá.

Kásler Miklós is megerősítette, hogy

mind a pénzügyi forrás, mind a szakembergárda rendelkezésre áll.

Mint mondta, elrendelte, hogy az egészségügyi dolgozók ne vegyenek részt konferenciákon, és erre kérte a többi kórházi fenntartót is, és felülvizsgálja a Magyarországra tervezett egészségügyi konferenciákat is.

A beutazási tilalomra vonatkozó kérdésre a miniszter azt válaszolta, Magyarország nem készül erre. Hozzátette: még egyik ország sem rendelt el beutazási tilalmat Iránnal vagy a többi, erősen fertőzött országgal szemben.

A miniszterelnök sajtótájékoztatóján elhangzottakról Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára posztolt egy rövid videót a Facebookon.

Nem jön hazánkba a LIBE-misszió

A koronavírus miatt elmarad a LIBE szakbizottság március végére tervezett magyarországi missziója – tudatta a Magyar Nemzettel az Európai Parlament. A testület arra is felhívta a figyelmet, hogy a járványhelyzet miatti korlátozó intézkedések nem teszik lehetővé a szakbizottságok külföldi útjait. Ahogy azt a Magyar Nemzet korábban megírta, az állampolgári jogi szakbizottság magyar jogállamiságot vizsgáló delegációja március 23-án egy háromnapos útra érkezhetett volna hazánkba. Az EP épp ekkortájt fogja felülvizsgálni a már említett rendkívüli intézkedéseit vírusügyben, közölte az uniós testület. A missziót a magyar kormánnyal szemben mindig kritikus Zöldek kezdeményezték még az év elején. – A Fidesz képviselői állnak minden tárgyalás, vizsgálat elé, ám elutasítják a kettős mércét, és szeretnék, ha az eljárást minél hamarabb lezárná az Európai Tanács – ezt Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője tette hozzá a jogállamisági vitához. Az EP a kérdésünkre egyelőre nem tudta megerősíteni, hogy jogilag már zöld jelzést kapott-e a magyarországi út. A misszióhoz az EP elnökök értekezlete nevű formációjának beleegyezése szükséges. Itt azonban többségben vannak a balliberális beállítottságú politikusok, így csak idő kérdése, mikor szavazzák meg a magyarországi vizsgálódást. Ez legkorábban jövő héten történhet meg. Mint megtudtuk, tervezett új időpont még nem áll rendelkezésre az úthoz, ez teljes mértékben a koronavírus fejleményeitől függ majd.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.