Migrációkutató Intézet: A 2015-ös krízis is megismétlődhet

Janik Szabolcs szerint ebben az ügyben döntő lehet, hogy végül mennyien tudnak átjutni a török-görög határon.

Forrás: MTI2020. 03. 05. 8:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden körülmény adott ahhoz, hogy megismétlődjön a 2015-ös migrációs krízis – mondta Janik Szabolcs, a Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Az igazgatóhelyettes kifejtette, Törökországban sokan vártak arra, hogy határnyitás legyen, de a szíriai harcok miatt a migránsok folyamatosan „utánpótlást” is kapnak.

Ebben az ügyben döntő lehet, hogy végül mennyien tudnak átjutni a görög határon – tette hozzá.

A török források százezer feletti határsértőről beszélnek, míg a görög sajtó néhány tízezerről. „Nyilván a kettő együtt nem lehet igaz, de ha megnézzük a felvételeket, akkor jól látszik, hogy bizonyosan nagy tömegek azok, akik szeretnének vagy tengeren, vagy szárazföldön átjutni” – mondta Janik Szabolcs.

A szakértő szerint a kérdés az, hogy a megítélt uniós segítséget – mintegy 350 millió eurót – miként tudja Görögország felhasználni határai védelmére.

Ha nagyon sokan bejutnak Görögországba, akkor megindul a „mozgás” a balkáni útvonalon, és előbb utóbb a magyar határon is megjelenhet egy nagyobb tömeg – mondta Janik Szabolcs.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.