Visszaállították a határellenőrzést

Beutazási tilalmat rendelt el a kormány a koronavírus terjedése elleni intézkedések részeként az Olaszországból, Kínából, Dél-Koreá­ból és Iránból érkezőkre – ezalól a magyar állampolgárok kivételek –, a szlovén, valamint az osztrák schengeni határon ehhez határellenőrzést kellett bevezetni. A Magyar Honvédség felkészült a koronavírussal kapcsolatos intézkedések végrehajtására, az ország területének és az ország biztonságának megvédésére.

Baranyai Gábor - Borsodi Attila
2020. 03. 12. 6:05
null
Fotó: MTI Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szankcióval jár, ha valaki valótlan nyilatkozatot tesz, azt állítja például, hogy Svájcból érkezett, miközben Olaszországból jött – erről beszélt tegnap sajtótájékoztatón a veszélyhelyzeti intézkedések kapcsán Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Megjegyezte: akár a mobiltelefonok cellainformációin keresztül is ellenőrizhető, hogy egy utas honnan érkezett.

A veszélyhelyzet elrendeléséig Ausztriából, Szlovéniából és Szlovákiából ellenőrzés nélkül lehetett beutazni Magyarországra, illetve ezekbe az országokba ugyancsak szabadon lehetett hazánkból kilépni.

Azzal, hogy a kormány beutazási tilalmat rendelt el a koronavírus terjedése elleni intézkedések részeként az Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból érkezőkre – a magyar állampolgárok ezalól kivételek –, a szlovén és az osztrák schengeni határon ehhez határellenőrzést kellett bevezetni, összesen 29 közúti határátkelőhelyen lehet átlépni.

Az Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból érkező járműveket leállították. Ukrajnából, Romániából, Szerbiából és Horvátországból beutazni, illetve Magyarországról ezekbe az államokba kiutazni eddig is csak a kijelölt határátkelőhelyen a nyitvatartási időben lehetett. A különbség annyi, hogy amíg Horvátországba, Romániába és Szerbiába személyi igazolvánnyal beutazhatunk, Ukrajnába csak útlevéllel tehetjük ezt meg. Gulyás Gergely tegnap azonban kiemelte: teljes határellenőrzés vár­ható a magyar–horvát határon is.

Telefonon tájékoztatta egymást tegnap Bostjan Poklukar szlovén és Pintér Sándor magyar belügyminiszter a két ország által az új koronavírus terjedésének megfékezése érdekében megtett és tervezett intézkedéseiről, törekvéseiről – ezt közölte a Belügyminisztérium (BM). A közlemény szerint Pintér Sándor ugyanebben a témakörben telefonon kapcsolatba lépett a cseh miniszterelnök kabinetfőnökével is. A BM korábban arról tájékoztatott: Pintér Sándor kedden Karl Nehammer osztrák belügyminiszterrel is egyeztetett.

– Egészséges katonákat kell a határra küldenünk, akik képesek arra, hogy a magyar határt és a magyar embereket, ha úgy tetszik, egész Európát védeni tudják – jelentette ki tegnap ­Németh Szilárd, a Debrecenben tartott sajtótájékoztatóján. A Honvédelmi Miniszté­rium parlamenti államtitkára elmondta, hogy a szárazföldi műveletekkel kapcsolatos feladatok ellátását végző MH 5. Bocskai István Lövészdandár és az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred is kiemelten fontos feladatot lát el a határvédelemben. A kormánypárti politikus úgy fogalmazott: a Magyar Honvédség különleges helyzetben van, mivel alaprendeltetéséhez kapcsolódóan erőinek és kritikus képességeinek megőrzése mindennél fontosabb.

– A veszélyhelyzet kihirdetésével járó intézkedéseket a Magyar Honvédségnek teljesítenie kell. Emellett természetesen hagyományos feladatait is el kell látnia: biztosítania kell Magyarország függetlenségét, területi integritását, a magyar emberek biztonságát és szabadságát – tette hozzá.

Németh Szilárd kiemelte: az egyik ilyen legfontosabb feladat – ebben a tekintetben – a légtér védelme a Gripenekkel. Ezzel kapcsolatban elmondta: „három váltásban, térben és időben teljesen elszigetelten állnak a katonáink rendelkezésre. A Gripen-pilóták fertőzéstől való megóvása, megvédése elsődleges feladat.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.