időjárás 18°C Aurél 2022. október 5.
logo

Álhír alapján ítélné el hazánkat Brüsszel

Judi Tamara (Brüsszel)
2020.04.15. 05:50
Álhír alapján ítélné el hazánkat Brüsszel

A héten összeülő uniós parlament a tagállamok rendkívüli intézkedéseinek górcső alá vételét kérheti az Európai Bizottságtól. A Magyar Nemzet birtokába jutott állásfoglalás-tervezet szerint hazánkkal kapcsolatban még mindig számos hazugság kering Brüsszelben. Az Európai Parlament például elítélné, hogy felfüggesztették a magyar Országgyűlést. Azt az Országgyűlést, amelyik tegnap is ülésezett.

Csütörtökön és pénteken ismét virtuá­lisan ül össze az Európai Parlament (EP), a testület a koronavírus elleni küzdelemről, illetve a világjárvány következményeiről szóló álláspontjáról szavaz. A Magyar Nemzet információi szerint az állásfoglalás tervezetébe bekerült az is, hogy

az EP elítéli a döntést, miszerint Magyarországon időkorlát nélkül hirdették ki a járványügyi veszélyhelyzetet, illetve azt, hogy felfüggesztették a parlament működését.

Az utóbbi, valótlan állításhoz érthetetlen módon ragaszkodnak uniós berkekben, holott hétről hétre ülésezik a magyar Országgyűlés, amit a kormány számos tagja – legutóbb Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter – is már a nemzetközi sajtó figyelmébe ajánlott. Ami az időkorlátot illeti, Varga Judit igazságügyi miniszter nemrég a Die Weltnek mondta el:

a parlament bármikor visszavonhatja a kormánynak adott felhatalmazást, a veszélyhelyzet idején tett intézkedések pedig a rendkívüli jogrend végével érvényüket vesztik.

Az uniós parlament állásfoglalásában mindenesetre kérheti, hogy az Európai Bizottság vizsgálja a rendkívüli intézkedések EU-s szerződésekkel való összeférhetőségét, valamint a demokrácia és jogállamiság címszavak alatt vessen be valamennyi rendelkezésére álló – köztük költségvetési – eszközt. Az uniós tanácstól a képviselők azt kérnék, hogy vegye újra napirendre a hetes cikkelyes eljárásokat.

Von der Leyen: Nem csak Magyarország lett nevesítve
Fotó: Reuters

(Magyarország és a jogállamiság utoljára tavaly decemberben volt téma a tanácsban, a jelenleg is futó horvát EU-elnökség a korábbi finn elnökséggel ellentétben nem szentel sok energiát a politikailag túlfűtött mechanizmusnak.)

Az EP dokumentumtervezetének jogállamiságról szóló fejezetében egyébként

nem csak a magyar kormány lett nevesítve: Lengyelország rendkívüli intézkedései szintén aggodalomra adnak okot a testület szerint.

A Magyar Nemzet korábban megírta: a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény hazai elfogadása után David Sassoli EP-elnök felhatalmazást kapott a baloldali, zöld- és liberális EP-frakcióktól, hogy levélben kérje az újabb jogállamisági eljárást a bizottságtól. Ursula von der Leyen válaszlevele közben eljutott lapunkhoz is. Bár ebben a bizottsági elnök kijelenti, hogy a magyar intézkedések aggodalomra adnak okot, azt is Sassoli figyelmébe ajánlja: nem Magyarország az egyetlen EU-ország, ahol vitatott a rendkívüli jogrend. Von der Leyen arra is ígéretet tesz, hogy a bizottság közben tájékoztatja majd a parlamentet is a lépéseiről.

 

A cikkben hivatkozott dokumentum címlapja:

A dokumentum 8. oldala, ahol a suspend Parliament található:

Az teljes dokumentum ITT tölthető le.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.