Fertőzött vetőburgonya érkezett Hollandiából

Fertőzött vetőburgonya érkezett Hollandiából két somogyi céghez, de sikerült megakadályozni a baktérium továbbterjedését – közölte a honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön.

Forrás: MTI2020. 04. 02. 20:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tájékoztatás szerint összesen több mint 50 tonna burgonyát kellett megsemmisíteni. A kapcsolatot a holland hatóságokkal is fölvették, hogy megtalálják a fertőzés eredetét.

A burgonya baktériumos hervadását és barna gumórothadását okozó baktérium egyre gyakrabban bukkan föl Magyarországon, ezért a megyei kormányhivatalok rendszeresen vizsgálják a termőterületeket, a forgalmazó- és tárolóhelyeket, valamint a felszíni vizeket. A vizsgálatok számát idén 30 százalékkal emelték, és ellenőrzik az EU-tagállamokból érkező burgonyaszállítmányokat is – írták.

A károk mérséklése érdekében a Nébih szorgalmazza az együttműködés erősítését és a folyamatos kapcsolattartást a termelőkkel – olvasható a közleményben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.