időjárás °C Evelin, Fülöp 2022. május 26.
logo

A mintavételek száma a fertőzöttek számával egyenes arányban nő

Magyar Nemzet Online, Kárpáti András, Szilágyi Anna
Forrás: M1
2020.04.02. 10:50
A mintavételek száma a fertőzöttek számával egyenes arányban nő

A tájékoztatón Müller Cecília elmondta: 585 főre emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma Magyarországon. Az elmúlt 24 órában további egy elhunytat regisztráltak. Így mindösszesen 21 főre emelkedett azok száma, akik elhunytak a betegségben, illetve valamilyen alapbetegségükre rakódott rá a fertőződés, és ez okozta a halálukat. Az elmúlt 24 óra elhunytja, egy 70 éves férfi, aki szív-érrendszeri megbetegedésben szenvedett, továbbá anyagcsere-betegsége is volt.

Jó hír, hogy a betegek, illetve fertőzöttek számával egy időben a gyógyultak száma is növekszik. Immáron 42 főt tartunk nyilván, aki meggyógyult a betegségből.

A mintavételek száma értelemszerűen a fertőzöttek számával egyenes arányban nő,

hiszen minden gyanús esetet laboratóriumi vizsgálattal ellenőrzünk, és azok kontaktusait is, akik szoros kontaktusban voltak vele, őket is laboratóriumi vizsgálattal nézzük meg. Tehát a fertőzöttek számával mindig növekszik a laboratóriumi mintavételek és vizsgálatok száma is – hangsúlyozta.

A helyzet az elmúlt napokhoz képest annyiban változott, hogy

egyértelműen növekszik a fertőzöttek száma az egész ország területén.

Ez változatlanul érvényes minden megyére, és akár minden településre is, hiszen nem tudhatjuk, hogy hol üti fel a vírus a fejét. Most már elmondhatjuk, hogy a fertőzés az egész ország területén jelen van. Nem is mindig igazolható a fertőződésnek az útja. Számos alkalommal már nem is lehet pontosan megmondani, hogy ki kitől kapta el a betegséget – magyarázta a tisztifőorvos.

Néhány tanácsot szeretnék adni azok részére, akiknek a munkavégzés miatt el kell hagyniuk az otthonaikat – mondta. Akinek van saját autója, javaslom, hogy azzal járjon munkába és haza egyaránt. Hogyha ő még utasokat is szállít, azok helyezkedjenek el a hátsó ülésen.

Nyilvánvalóan csak egészséges ember menjen munkába. Ez egy alapvető tétel.

Keresse meg a lehető legrövidebb útvonalat. Jelentősen csökkent a forgalom még a nagyvárosokban is, tehát most viszonylag rövid idő alatt el lehet jutni a munkahelyre, és onnan haza. Rendszeresen töröljék át fertőtlenítő kendővel a kormánykereket, a műszerszerfalat, ajtókilincset, és minden olyan felületet, amit a gépjárművön megérintenek. Gondoljunk itt a rádió vagy a fedélzeti computer gombjaira, ami egy automatikus mozdulat. Ezeket a felületeket nagyon jó, hogyha többször tisztítjuk és fertőtlenítjük is.

Hogyha ki- és beszállunk az autóból, akár odaérkeztünk a munkahelyre, akár pedig haza, az első dolgunk az legyen, hogy mossunk alaposan, szappannal, meleg vízzel, langyos vízzel kezet, és hogy egy fertőtlenítő géllel is töröljük át a kezünket – hívta fel a figyelmet.

Hasznos és praktikus, ráadásul egészséges dolog is akár kerékpárral munkába járni. Itt is távol maradunk a közösségtől. Ugyanakkor a mozgás az nagyon előnyös mindenkor, jelen esetben is. Aki viszont a tömegközlekedést veszi igénybe, annak ajánlatos időben kimennie a megállóba, hogy ne sokat kelljen ott ácsorognia, s mind ott, mind pedig a járműveken meg kell próbálni tartani a másfél méteres távolságot. A fogódzkodókat is célszerű egy zsebkendővel áttörölni, amit leszállás után rögtön ki kell dobni.

Müller Cecília arra is felhívta a figyelmet, hogy mind az otthon, mind a munkahelyen használt számítástechnikai eszközöket napjában többször tisztítani kell. A munkahelyen a kilincseket, villanykapcsolókat, és a lift nyomógombokat is, vagyis minden olyan tárgyat, amit sokan megérintenek.

Lakatos Tibor rendőrezredes a sajtótájékoztatón arról beszélt,

az elrendelt hatósági házi karanténok száma már meghaladta a tízezret, összesen 78 417 esetben ellenőrizték ezeket és 418 esetben állapítottak meg szabálytalanságot.

Az üzletek nyitvatartásával kapcsolatos szabályok betartásánál 39 esetben figyelmeztettek és 61 esetben szabálysértési feljelentést tettek.

A kijárási tilalomra vonatkozóan 1187 esetben kellett figyelmeztetni a polgárokat, de vannak visszatérő szabályszegők, például fiatalok csoportjai gyülekeznek a közterületeken. Rémhírterjesztés miatt 32 esetben , csalás miatt 29 esetben indított büntetőeljárást a rendőrség.

Sokan kínálnak most olyan túlárazott termékeket szolgáltatásokat, amelyek köszönőviszonyban sincsenek a valósággal, így visszaélve a jelen helyzettel – figyelmeztetett a rendőrezredes.

A határhelyzetről Lakatos Tibor azt mondta, nyugodtnak mondható, Hegyeshalomnál és Röszkénél kell csak kisebb várakozásra számítani.

Müller Cecília elmondta, orvosszakmai kérdés arról dönteni, hogy a jelenlegi helyzetben elhalasztják-e a különböző orvosi kezeléseket. A gyógyult koronavírusos betegek terápiáját a szakmai kollégium kézikönyve tárgyalja. Szavai szerint a genetikának is nagy szerepe van a betegség lefolyásában. Mint mondta, ennek folyamatát azért is fontos megismerni, mert a védettség megszerzéséről nyújtana fontos információkat. Lakatos Tibor elmondta:

a büntetés-végehajtási intézmények is részt vesznek a maszkok gyártásában, és növelik a kapacitást.

Kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta, az akkreditált laboratóriumi vizsgálatok a vírus örökítőanyagán alapulnak, a tesztet a WHO ajánlása alapján végzik, eszerint két vizsgálat szükséges ahhoz, hogy biztos eredményt kapjanak.

Emlékeztetett, a szociális intézményekben felvételi zárlat van és fokozottan figyelnek az infekciókontrollra, hiszen különösen magas kockázati csoportba tartozók élnek ott.

Lakatos Tibor szavai szerint

a börtönökben is már a járvány kezdete óta rendkívüli intézkedéseket hoztak a vírus megelőzéséért, eddig egyetlen esetben sem volt megbetegedés.

Kérdésre válaszolva Müller Cecília szintén elmondta, a koronavírusos páciensek kórházi kezelésénél a klinikai tünetet veszik figyelembe. Ha nem szorul kezelésre az illető, akkor hazaengedik, ám az azt követő 14 nap sérülékeny időszak, a páciensnek fontos figyelnie magát, és azonnal jeleznie, ha újból súlyosbodnak a tünetei.

A tisztifőorvos azt is hangsúlyozta,

hogy az asztmás és allergiás betegek is a fokozottan veszélyeztetett csoportokhoz tartoznak.

A szájmaszk utcán történő viselésével kapcsolatban elmondta: az egyéni választás kérdése, ám a maszkot szakszerűen kell viselni, például nem ajánlatos megérinteni, alányúlni. Azonban ha betegen kényszerülünk elhagyni otthonunkat, a szájmaszk viselése erősen ajánlott.

Müller Cecília szerint rendkívül sokféle laboratóriumi vizsgálat létezik, de csak a kijelölt laboratóriumokban kimutatott teszteket tudják értékelni, a többinek nem tudják garantálni a minőségét.

Arra a kérdésre, miszerint hányadik pozitív tesztnél regisztrálnak valakit fertőzöttnek, a tisztifőorvos azt mondta, csak a bizonyított eseteket közlik hivatalosan.

Lakatos Tibor szerint van jelentősége a járvány területi megoszlásának, és a Magyarországon bevezetett intézkedések nem túlzottak, ahol pedig gócpontok alakulnak ki, ott tovább szigorítanak a járványügyi intézkedéseken.

A legmagasabb szintű védelmet nyújtó védőfelszerelés jár azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik bizonyítottan pozitív koronavírusos betegeket kezelnek.

Emellett az olyan beavatkozásokat végzőknek, amelyek aerosol képződéssel, vagy a beteg testüregébe történő behatolással járnak – fejtette ki Müller Cecília. Szavai szerint az említett kockázatokkal nem járó területeken elegendő az orvosi maszk, a gumikesztyű, valamint a köpeny.

A védelmi bizottságokról a rendőr ezredes elmondta: a koordinációs tevékenységet látják el, ezzel segítik a járvány lassítását.

Müller Cecília emlékeztetett: az összes krónikus megbetegedésben szenvedő a magas kockázati csoportba tartozik, így például a magas vérnyomás is, függetlenül attól, hogy hány éves az érintett.

A kórházparancsnokok feladata, hogy áttekintsék a meglévő infrastruktúra rendszerét az intézményekben, eddig egyetlen esetben sem jelentettek olyan hiányt, amely akadályozná a biztonságos betegellátást

- jelentette ki Lakatos Tibor.

Ha valakit a házi karanténban, otthonában ér baleset, rá is ugyanazok a szabályok vonatkoznak, vagyis súlyos esetben ugyanúgy kimegy érte a mentő, kisebb problémánál pedig elég a háziorvost hívni – ismertette a tisztifőorvos.