Katonák segítségével fertőtlenítik a Pesti úti idősotthont

Az országos tisztifőorvos utasítására szombaton ellenőrzést tartott a Budapesti Kormányhivatal járványügyi hatósága a Pesti úti idősotthonban. A járványügyi szakemberek már az elmúlt napokban is segítették az idősotthon munkáját, de most azzal a céllal érkeztek az intézménybe, hogy ellenőrizzék a fenntartó Fővárosi Önkormányzat elkezdte-e végrehajtani azokat az intézkedéseket, amelyekre az országos tisztifőorvos kötelezte az önkormányzatot azután, hogy csütörtökön személyesen is bejárta az intézményt. Az intézmény vezetője múlt héten a kormányhivatalhoz kényszerült segítségért fordulni, mert a fenntartók, azaz Karácsony Gergelyék nem segítettek.

Magyar Nemzet
2020. 04. 11. 19:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az országos tisztifőorvos három azonnali és folyamatos intézkedésre kötelezte még csütörtökön a fenntartót: a gondozottak folyamatos orvosi ellátására és felügyeletére, a dolgozók oktatására és az előírt fertőtlenítő szerek alkalmazására.

A járványügyi hatóság emberei a korábban előírt járványügyi utasítások és a fenntartó számára előírt intézkedések végrehajtásának ellenőrzését kezdték meg a mai nap, helyszíni ellenőrzéssel, és a dokumentációk begyűjtésével. Az ellenőrzés célja, a gondozott idős emberek védelme, a további fertőzések megfékezése, az intézmény munkájának segítése. A kormányhivatal dolgozói újabb védőeszközöket, sebészi maszkot és fertőtlenítőszereket is vittek a helyszínre. Az ellenőrzés tapasztalatairól az országos tisztifőorvosnak adnak jelentést.

Az otthonban a szombat reggeli adatok szerint 198 fertőzöttet igazoltak és 8 idős ember elhunyt. A fertőzötteket kórházba szállították. Az országos tisztifőorvos vasárnapra teljes fertőtlenítést rendelt el az intézményben, amelyet katonák bevonásával fognak végrehajtani.

Müller Cecília az Operatív törzs szombat délelőtti sajtótájékoztatóján számolt be arról, hogy a a Pesti úti idősotthonból az elmúlt napon további 56 fő – mint mondta – pozitivitását regisztrálták. Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézeten kívül a Szent János Kórházba és a Bajcsy-Zsilinszky Kórházba is szállítottak a Pesti úti idősek otthonából koronavírussal fertőzött gondozottakat – mondta az országos tisztifőorvos, aki szerint az idősek jól vannak, nem szorulnak lélegeztetőgépre, többen egyelőre nem is mutatják a betegség tüneteit. Azt is elmondta, ezeket a betegeket szigorúan figyelik, mivel ha bármilyen romlást tapasztalnak az állapotukban, azonnal tudjanak segíteni. Müller Cecília szerint bár most már nehéz lekövetni, hogyan terjedt a fertőzés, szerinte a vírus vélhetően az elrendelt zárlat előtt juthatott be az intézménybe.

A tisztifőorvos azt is elmondta, hogy vizsgálatot fognak indítani, hogy kiderüljön, milyen mulasztás történt az intézményben, valamint hogy megfelelő orvosi ellátást kaptak-e a fővárosi idősotthon lakói. A tisztifőorvos kiemelte, a jogszabály szerint a kétszáz embernél többet gondozó intézményekben teljes, nyolcórás főmunkaidőben dolgozó orvost kell biztosítani. A kisebb intézményben heti bontás szerint rendelkezik a jogszabály az orvosi ellátásról. Ez a minimum – közölte, megjegyezve, hogy a járvány ideje alatt fokozott ellátásra van szükség. Müller Cecília azt is elmondta, hogy egy, az otthonban dolgozó személy mintája pozitív lett, ő volt az első regisztrált eset, de azt nem lehet kizárni, hogy már korábban is bekerült az intézménybe a vírus. Megjegyezte azt is, hogy problémák voltak az orvosi ellátással, ez is hozzájárulhatott a tömeges megbetegedéshez. Hozzátette, ellenőrizni fogják, hogy a fenntartó fővárosi önkormányzat végrehajtja-e az azonnali rendelkezéseket.

A lapunk korábban megírta: a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott Pesti úti idősek otthonából múlt héten érkezett jelzés az intézmény vezetőjétől arról, hogy a kormányhivatalhoz a megbetegedésekről és arról, hogy nincs megfelelő felszerelésük, védőeszközük, a szerződött háziorvosok nem látják el az intézményt, s hogy a fenntartók, azaz Karácsony Gergelyék nem segítettek. Budapest Főváros Kormányhivatalának Népegészségügyi Osztálya április 2-től karantént rendelt el az egész intézményre, határozatban kötelezte annak orvosát feladatainak ellátására, illetve a mentőszolgálaton keresztül megkezdte a mintavételeket a bentlakó idősektől és gondozóiktól.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.