időjárás 19°C Tekla 2023. szeptember 23.
logo

Nem mer intézkedni Karácsony Gergely

Kárpáti András
2020.04.01. 05:55
Nem mer intézkedni Karácsony Gergely

Karácsony Gergely nem megy szembe a budapesti polgármesterek többségének akaratával, és továbbra sem teszi ingyenessé a parkolást. A Bécsben is bevezetett intézkedés előnyei között említhető, hogy csökkentené a közösségi közlekedéssel utazók számát, ami a koronavírus-járvány lassítása szempontjából is fontos.

Bár Karácsony Gergely főpolgármester a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzetben rendelkezik azzal a felhatalmazással, hogy a Fővárosi Közgyűlés nélkül is meghozza a helyzet megkívánta döntéseket, még a mostani körülmények között sem mer szembemenni a testület többségét kitevő polgármesterek akaratával. A fővárossal ellentétben több magyarországi nagyváros, valamint a Budapesttel hasonló nagyságú Bécs is átmenetileg ingyenessé tette a parkolást a koronavírus elleni védekezés segítése érdekében. Budapesten annak ellenére is fizetniük kell az autósoknak, hogy óriási mértékben visszaesett a közúti forgalom.

A Fidesz-KDNP fővárosi frakció­ja a napokban szólította fel a főpolgármestert az intézkedés megtételére. Mint Láng Zsolt, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője kifejtette: a kormány által elrendelt kijárási korlátozás értelmében csak alapos indokkal lehet elhagyni a lakóhelyeket a következő két hétben, emellett mindenki köteles a szociális érintkezést a lehető legkisebb mértékűre korlátozni. Szavai szerint a fizetős parkolás felfüggesztése ezen körülmények között még indokoltabb és valódi segítséget jelent a Budapesten élőknek, mivel elősegíti a közösségi közlekedés használatának csökkentését azoknak, akik elhagyni kényszerülnek lakóhelyüket.

Az sem mellékes, hogy a fizetőrendszer működtetése, vagyis az ellenőrök fizetése, az órák karbantartása és a szoftverek frissítése továbbra is jelentős összegeket emészt fel. Karácsony korábban azt hangoztatta, hogy káoszhoz vezetne a fizetős parkolás szüneteltetése, és csak a kórházakban betegeket ápoló egészségügyi dolgozóknak tette ingyenessé a parkolást Budapesten. A Magyar Nemzet megkeresésére küldött válaszában a fővárosi önkormányzat arra hivatkozott, hogy a parkolási üzletben érintett kerületek egyöntetűen arra kérték a főpolgármestert, ne tegye ingyenessé a rendszert, mivel ezzel a még jelentősen csökkent bevételtől is elesnének, ami a szociális feladatok ellátásában korlátozná az önkormányzatok mozgásterét.

Csökkentené az önkormányzatok mozgásterét, ha ettől a bevételtől is elesnének
Fotó: Bach Máté

A Magyar Nemzet által megkérdezett budapesti polgármesterek többsége elsősorban azzal indokolta a fizetős parkolás fenntartását, hogy a kerületi lakosoknak fenntartott helyből sincs elegendő. Ám nem mindegyikük utasítja el kategorikusan a jelenlegi gyakorlat megváltoztatását.

A szocialista Őrsi Gergely vezette II. kerületi önkormányzat a Magyar Nemzetnek azt válaszolta, hogy az önkéntesek számára kiállított igazolvánnyal napi egy órán keresztül ingyenes parkolást biztosítanak. Hozzátették: a parkolás teljes körű ingyenessé tétele esetén egységes szabályozást várnának el. Kovács Péter, a XVI. kerület fideszes polgármestere pedig azt mondta, a városrészben nincs fizetős parkolás, ám ha lenne is, a jelenlegi helyzetben megszüntetné azt.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.