Nézzék meg, hogy zajlik a munka a laborban!

Ez az a laboratórium, ahol Magyarországon először sikeresen izolálták a koronavírust március közepén.

Forrás: koronavirus.gov.hu, M12020. 04. 08. 9:24
null
Fotó: Simon Péter Gellért
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus magyarországi megjelenése óta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) Nemzeti Biztonsági Laboratóriuma folyamatosan dolgozik. Ez az a labor, ahol Magyarországon először sikeresen izolálták a koronavírust március közepén.

Itt és másik hét hivatalosan akkreditált laboratóriumban állapítják meg, hogy valaki fertőzött vagy sem. A biztos eredményhez kettő vagy akár több vizsgálatra is szükség lehet. A laborban éjjel-nappal dolgoznak. Barcsay Erzsébet, a virológiai osztály vezetője elmondta: a tünetek megjelenése előtt, a lappangási időszakban nehezen kimutatható a koronavírus. Beszámolt arról is, hogy sok szeretetet és figyelmességet kapnak a laborosok is.

Fontos tudni, hogy a koronavírus-járványnak már abban a szakaszában tartunk, amikor bárki és bárhol fertőzött lehet. A laborvizsgálattal beazonosított fertőzöttek számánál jóval magasabb lehet a tényleges fertőzöttek száma. A járványt tehát a laborvizsgálat sem tudja megállítani, de ha a háziorvos szükségét látja annak, hogy laboreredménnyel erősítse meg gyanúját, akkor mintavételezés céljából a mentőket is kiküldheti a fertőzés-gyanús személy otthonához. Az enyhe tünetes fertőzötteknek otthoni karanténban kell maradnia, kórházba csak a kórházi ellátásra szorulókat szállítják a mentők.

Köszönjük az egészségügyi dolgozók, köztük a laborosok áldozatos munkáját.

Nézze meg a laborban készült riportot (az MTVA engedélyével):

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.