Nő a karanténban elkövetett gyilkosságok száma

Csecsemőgyilkosság, gyerekgyilkosság, kettős, baltás kivégzés, szerelmi bosszú, részeg duhajkodás, betörés közben szurkálás, tragédiába torkolló családi vita. Mind-mind a karantén idején, néhány közülük egyértelműen köthető a járványhelyzet szülte feszültségekhez, anyagi gondokhoz.

Végh Attila
2020. 04. 27. 6:28
Diósdon egy 18 éves fiatalember végzett szállásadójával és annak barátjával Fotó: MTI/Mihádák Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Teve utcai központi panaszirodájába április 5-én kora este ment be egy 38 éves budapesti nő, aki elmondta, hogy Budapesten egy Havanna utcai lakótelepi bérlakásban előző este megölte egyéves kislányát. A panaszfelvevők jelzésére a kispesti rendőrök feltörték a nő lakását, ahol a gyermekágyban megtalálták a kislány holttestét. P. Orsolyát a nyomozók a BRFK Központi Panaszirodáján elfogták, emberölés bűntett megalapozott gyanúja miatt indítottak ellene eljárást. A letartóztatásba került gyanúsított állítása szerint nem akart ölni, szerette gyermekét. Azon az estén már nem bírta elviselni a sírását, napok óta ki sem mozdultak otthonról, nem beszélt senkivel, csak el akarta csendesíteni, és túl erősen szorította meg a gyereket. Nem akart menekülni, nem akarta eltüntetni a nyomokat, fáradt volt, ahogy kipihente magát, már ment is a rendőrségre.

Nagykorú gyermekei szeme láttára szúrta halálra egy tokodi nő otthonukban április 19-én a férjét egy vitát követően. A házaspár viszonya az utóbbi időben megromlott, a karantén miatti összezárás nem tett jót a kapcsolatuknak, az apának a kijárási korlátozások idején nem volt lehetősége sehová sem elmenni indulatkezelési problémákkal küzdő felesége ámokfutásai elől. Az 54 éves asszonyt a helyszínen elfogták, a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság emberölés gyanúja miatt indított ügyében a bíróság elrendelte a letartóztatást.

Magányosan élt az a budapesti férfi, akinek szomszédjai április 17-én értesítették a rendőröket, hogy lakótársuk napok óta nem mozdult ki a lakásából. A terézvárosi rendőrök betörték a lakás ajtaját, a férfi holttestét a padlón találták meg, közel harminc szúrással végeztek vele. A rengeteg seb indulati bűncselekményre utalt, a kriminalisztika szerint ennyi sebet egy férfin csak női elkövető okoz. A nyomozás során kiderült, az idős férfi halála előtti napon megismerkedett egy nővel a Nyugati tér aluljárójában. A magányos, idős ember örült, hogy valaki szóba áll vele, segít neki, meghívta magához a nála több mint húsz évvel fiatalabb asszonyt, aki egyelőre nem akar beszélni arról, hogy mi történt a férfi lakásában, ahonnan másnap reggel a sértett értékeit összepakolva távozott. A 41 éves T. Olgát emberölés gyanúja miatt letartóztatták.

Diósdon egy 18 éves fiatalember végzett szállásadójával és annak barátjával
Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

Április 24-én 1 óra 30 perc körül tett bejelentést telefonon a rendőrségnek a 18 éves diósdi Z. József, hogy baltával agyonverte főbérlőjét és annak barátját. Az érdi rendőrök a helyszínen elfogták a férfit, a 65 és a 49 éves sértetten már nem lehetett segíteni. Az eddig beszerzett bizonyítékok szerint a ház 49 éves tulajdonosa azért engedte be magához lakótársait, hogy együtt a karantént is könnyebben átvészeljék, legyen társasága. A tragédiát megelőzően közösen főztek, italoztak, énekeltek, majd a ház legfiatalabb lakója eddig tisztázatlan okból a bográcsozáshoz való, még faaprításkor otthagyott fejszével idősebb lakótársaira támadt. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság életvédelmi alosztálya szakértők bevonásával több emberen elkövetett emberölés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást az ügyben.

A rendőrség mind a négy esetben elrendelte a gyanúsítottak igazságügyi elmeorvosi szakértői vizsgálatát. A kriminálpszichológusok előzetes szakértői véleménye szerint ez a négy eset talán nem is következett volna be, ha nincs ez az extrém összezártsággal, emberi kapcsolatok beszűkülésével, monotonitással járó, a feszültségeket elősegítő, de a menekülési lehetőségeket kizáró időszak. A rossz mentális állapot azonban nem tartozik abba a jogi kategóriába, mely a gyanúsítottat kóros elmeállapota miatt mentesítené a büntethetősége alól, a karanténgyilkosságok elkövetői csak abban bízhatnak, hogy a bíróság enyhítő körülményként mérlegeli majd ezt a különleges helyzetet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.