időjárás 4°C Zalán 2023. március 30.
logo

Orbán Viktor: A vírust nem tudjuk megölni, de időt nyertünk

Magyar Nemzet
2020.04.17. 07:46
Orbán Viktor: A vírust nem tudjuk megölni, de időt nyertünk

Továbbra is nagyon keveset tudunk erről a vírusról, ilyenkor az embernek alapvető ösztönei lépnek működésbe, tehát óvatos. Az életösztön vezeti a védekezést is. Mindenki sötétben tapogatózik, de az osztrákok előttünk tapogatóznak a sötétben.

Ha ők ott feloldanak bizonyos tiltásokat, és próbálkoznak az élet normális menetéhez való visszatéréssel, azt elemezni kell, és ami bevált ott, azt szabad itt átvenni

– mondta a beszélgetés elején a miniszterelnök.

Orbán Viktor elmondta, most nem mi vagyunk a kísérleti egerek, hanem valaki más, a földrajzi fekvése miatt hamarabb hoz meg olyan lépéseket, amiket mi is szeretnénk meghozni.

Szeretnénk, hogy visszatérjen az emberek élete a normális kerékvágásba, de egyelőre még nem merem azt mondani a magyaroknak, hogy lazítsunk.

Ha majd az osztrákoknál beválik a dolog – ott már az iskolákat is meg fogják nyitni hamarosan –, ha azt látjuk, hogy Ausztriában bevált, a fertőzések száma nem emelkedett meg, és közben az egészségügyi rendszerünk is fel van készítve, akkor majd mi is elgondolkodhatunk ezen. Egyelőre én azt javaslom, hogy tartsuk hatályban a korábbi korlátozásainkat – jelentette ki a kormányfő.

Az elmúlt hetekben azért igyekeztünk nagy fegyelmezettséggel az egész országban, hogy lassítsuk a járvány terjedését. Azért lassítsuk, hogy közben fel tudjuk készíteni a magyar egészségügyet arra, hogy egy tömeges fertőzés esetén is meg tudja gyógyítani, meg tudja menteni az embereket. A védekezés abból a szempontból sikeres volt, hogy, habár a vírust nem tudjuk megölni, de időt nyertünk, és a kórházainkat elkezdtük felkészíteni – mondta Orbán Viktor.

Magyarországon elegendő eszköz volt a békeidők szükségleteihez képest, de most nem békeidőket élünk, tehát ebben az új helyzetben szükséges eszközöket is be kellett szerezni,

gyakorlatilag egy légi hidat építettünk ki Magyarország és Kína között, és felhalmoztuk a szükséges eszközöket.

Tehát az elmúlt hetekben azon kellett dolgoznunk, hogy a legrosszabb forgatókönyv esetére is legyen elegendő ágy, legyen elegendő lélegeztetőgép, és legyen elegendő dolgozó ott, ahol arra szükség van – jelentette ki a miniszterelnök.

Orbán Viktor elmondta, Magyarországon a nyilvántartás szerint 68 ezer kórházi ágy van, aminek a 34 százalékán üres volt. Összesen a magyar kórházi ágyak 16 százalékával kapcsolatban kellett meghozni azt a döntést, hogyha ott halasztható beavatkozásra várakozó beteg van, őket haza lehet küldeni.

Az a nagyon nehéz kérdés, hogy mi a halasztható, és mi a halaszthatatlan betegség, illetve orvosi beavatkozás. Ez egy mély szakmai kérdés, ezért egy orvosi grémium az, amelyik eldöntötte, hogy milyen beavatkozást tekint halaszthatatlannak, és mit halaszthatónak. Az orvosi grémium adta ki a szakmai iránymutatást a kórházaknak, hogy ne forduljon elő, hogy olyan embert is hazaküldenek, aki egyébként otthon nem kezelhető, illetve akin mindenképpen végre kell hajtani halaszthatatlan beavatkozásokat – tette hozzá a kormányfő.

A kórházak elég független szakmai intézmények, és a kórházigazgatóknak nagy autonómiája van normális esetben, de most nem normális eset, hanem járványhelyzet van.

Az operatív törzs dönt, és az operatív törzs döntésének a végrehajtása az nem egy lehetőség, hanem egy kötelesség a kórházigazgatók számára

– hangsúlyozta Orbán Viktor.

A kormányfő szerint, mire elérünk oda, hogy tömegessé válik a járvány, addigra a portástól, az ápolónőkön keresztül, az orvosokon át, az egészségügyi miniszteren át a miniszterelnökig, mindannyian hozzá fogunk szokni, és beletanulunk ebbe az új helyzetbe, hogy ki tudjuk védeni a veszedelmet.

Múlt héten adtuk meg az önkormányzatoknak azt a lehetőséget, hogy az országos korlátozásokon túl szigorúbb helyi szabályokat vezethessenek be. Kiértékeltük a tapasztalatokat, és azt látjuk, hogy jól működik. A polgármesterek a feladat és a helyzet magaslatán álltak, és jó döntéseket hoztak. Erre a hétvégére is, a jó tapasztalatok alapján, megadjuk ismét a polgármestereknek a döntés lehetőségét, hiszen jól éltek ezzel. Fő szabályként egy országban általános szabálynak kell érvényesülni, de olyan nagyok a helyi különbségek, hogy ezt érdemes a polgármesterek jogosítványain keresztül tudomásul venni – emelte ki a miniszterelnök.

Orbán Viktor hangsúlyozta,

lehetetlen ezt a védekezést csak központilag sikeresen levezényelni. Fontos, hogy mindenhol a kis felelősségeket is átérezzék és gyakorolják az emberek.

A miniszterelnök szerint a baj idején jól látható, hogy van egy velünk született természetes intelligencia, ami azonnal behatárolja és megmondja nekünk, hogy mi a dolgunk, mi a felelősségünk és mit kell tennünk. A központi segítség is fontos természetesen. Igyekszünk mindenkit segíteni, az állami felelősség nem mellőzhető, különösen ilyen bonyolult esetekben, mint egy járvány, de ki kell egészülnie a családfők, a családok, a falvak és a városok felelősségével – tette hozzá.

Az operatív törzs pénteki ülésén azt néztük, hogy mikor és hogyan érjük el a csúcsot. Arra kell számítani, hogy a következő napokban a megbetegedések száma nagyobb ütemben fog nőni, mint korábban – emelte ki a kormányfő.

Orbán Viktor a gazdaságvédelmi akciótervvel kapcsolatban elmondta,

Magyarország gazdaságtörténetében ilyen méretű és ennyire átfogó akciótervet még sohasem készítettek.

Kezdjük alkalmazni ezeket a döntéseket, és meglátjuk, mi lesz a vége. A legjobbakat remélem, de azért nem vagyok olyan bátor, mint a nemzeti bank vezetője, aki szerint nem lesz gazdasági növekedés csökkenés, tehát a gazdasági növekedésünk az nem fordul át negatívba, hanem továbbra is növekvő pályán marad. A jegybanknak kétségkívül igaza van abból a szempontból, hogy olyan erőket mozdítottunk meg, amiket korábban még semmilyen gazdasági terv érdekében nem mozdítottak meg Magyarországon – tette hozzá.

A miniszterelnök kiemelte, fontos tudnunk, hogy nem lesz olyan az élet a következő hónapokban – és valószínűleg a járvány után már sohasem – mint a járvány előtt volt, a gazdaságok nem úgy néznek ki néhány hónap múlva, mint ahogy kinéztek. Nem véletlen, hogy átképzéseket is támogatunk nagy összeggel, mert maguknak a munkavállalóknak is át kell gondolniuk, hogy abban a szakmában és ott, ahol eddig dolgoztak, lesz-e majd munkájuk augusztusban, szeptemberben vagy jövő ilyenkor – közölte.

Most mindenkitől kicsit többet várunk, mint egyszerűen azt, hogy kibírja. Most azt is várjuk, hogy gondolkodjon a saját személyes jövőjéről, és keresse a boldogulás lehetőségét

– emelte ki Orbán Viktor.

Természetesen a kormány minden segítséget megad: adunk bértámogatást; adunk nagyon komoly adócsökkentést, több mint 200 milliárd forintot hagyunk a gazdaságban adóeljárási könnyítésekkel; azok a kkv-k, akik nem tudják fizetni az adójukat, kérhetnek mentességet; a megbízható minősítését az adózó nem veszíti el csak azért, mert a válság miatt most nem tudja fizetni az adóját; a bevallási kötelezettségeket elhalasztottuk; elengedtük az idegenforgalmi adót; megemeltük a SZÉP-kártyának az összegét – sorolta a miniszterelnök.

A magyar emberek azt tapasztalták meg, hogyha jön egy komoly válság, akkor a kormányok elveszik a nyugdíjukat. Igaz, hogy azok baloldali kormányok voltak, de elvettek egy havi nyugdíjat, és elvettek egy havi fizetést is. Az elmúlt 10 évben becsülettel betartottuk a nyugdíjasokkal kötött megállapodásunkat, a nyugdíjak értékét nemcsak megőriztük, még növeltük is. A nyugdíjasok talán attól tartanak, hogy ebben a helyzetben még ez a kormány is – ami szövetségben van velük – a végén arra kényszerül, hogy hozzányúljon a nyugdíjakhoz

Szeretném világossá tenni és megnyugtatni több mint kétmillió honfitársunkat, hogy ez nem fordulhat elő.

Sőt, 2021. január 1-től megkezdődik a 13. havi nyugdíj visszaépítése, tehát nemhogy nem lesznek megszorítások, hanem többletsegítséget fogunk nyújtani az idős honfitársainknak, szüleinknek és nagyszüleinknek, akik számíthatnak a kormányra – jelentette ki végezetül a kormányfő.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.