időjárás 15°C Adalbert 2022. szeptember 27.
logo

Polgári réteg veszett oda a holokausztban

2020.04.16. 21:43

A holokausztban egy olyan jelentős polgári réteg veszett oda Magyarországon, amely jelentős szerepet játszhatott volna a háború utáni újjáépítésben – mondta a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár főmunkatársa az M1 aktuális csatornán csütörtökön.

Joó András emlékeztetett, a vidéki zsidóság deportálása során a magyar kulturális és gazdasági élet jelentős képviselői közül számosan áldozatul estek.

Felidézte, hogy a korabeli országterületen mintegy 800 ezer zsidónak tekintett állampolgár élt. Közülük 1944. május 15. és július 8. között 435 ezer embert deportáltak; számukat gyarapítják a gyalogmenetek áldozatai, illetve a nyilasok által elfogottak.

Ugyan az európai zsidóság megsemmisítésesének terve a náci német vezetéshez köthető, ám ötven nap alatt közel 500 ezer ember deportálása csak a magyar államhatalmi és közigazgatási szervek nagyfokú együttműködésével volt megvalósítható – mondta a kutató.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.