Adorján , Adrián 2024. március 5.
logo

Súlyos mulasztással vádolják a főpolgármestert

Magyar Nemzet
2020.04.08. 19:14
Súlyos mulasztással vádolják a főpolgármestert

A Fidesz-frakció szerint a Karácsony Gergely vezette főváros is hibás a fenntartása alá tartozó Pesti úti Idősek Otthonában kialakult helyzet miatt, s felszólították a főpolgármestert, hogy intézkedjen a koronavírus-gócponttá vált intézmény lakóinak védelmében. Elhangzott az is: tesztelésre is fordíthatta volna a Soros Györgytől nemrégiben kapott egymillió eurót.

– Súlyos mulasztások történtek a Karácsony Gergely vezette főváros részéről, s ezekkel veszélyeztetik a fenntartásukban álló Pesti úti Idősek Otthona lakóinak életét és az őket ellátó dolgozók egészségét – jelentette ki Pintér Gábor, a Fidesz fővárosi képviselője szerdai sajtótájékoztatóján, ahol a kormánypártok fővárosi frakciója nevében felszólította a főpolgármestert, hogy azonnal intézkedjen Budapest legnagyobb ilyen intézményének gondozottjai védelmében.

– Úgy tudni, a koronavírus-járványnak már négy halálesete és legalább 63 fertőzöttje van a több mint félezer időst ellátó létesítményben, a dolgozókkal együtt pedig több mint hétszáz ember érintett. Az sem kizárt, hogy a fertőzöttek száma emelkedni fog, mivel az intézmény teljes karantén alatt áll, a járványügyi vizsgálat jelenleg is zajlik – hangsúlyozta a képviselő. Hozzátette: úgy tudni, semmilyen intézkedés nem történt, még az utóbbi napokban sem, amikor már értesülni lehetett a fertőzöttekről.

A Karácsony Gergely által az ATV szerdai műsorában mondottakkal kapcsolatban Pintér Gábor feltette a kérdést: ha valóban jól végezte a dolgát a főváros, akkor miért éppen a szóban forgó fővárosi intézmény vált gócponttá a Budapesten regisztrált pozitív esetek nagyjából 15 százalékával? – A felelősséget hárítja magától a főpolgármester, amikor azt hangoztatja, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának küldözgetett leveleket arról, hogy az idősotthonok kockázatot jelentenek.

Már három hónapja is tudni lehetett, hogy a Covid–19 elsősorban az idősekre veszélyes, így az is világos volt, hogy a legveszélyeztetettebbek az idősotthonok lakói. Akármilyen korán vezették is be a látogatási tilalmat, az önmagában nem volt elég. A különböző hatóságok ajánlásokat és útmutatókat adtak ki, s ha Karácsonyék ezeknek megfelelően jártak volna el, akkor biztos nem lenne ilyen súlyos a helyzet. A tesztelés egy helyénvaló járványügyi protokoll, de az elhunytakat nem hozza vissza – fejtette ki a politikus.

– Karácsony kettős beszédet folytat, és a teljes bizonytalanság tükröződik a nyilatkozataiból. Míg a főpolgármester nemrégiben azt jelentette be a Facebook-oldalán, hogy magánlaborral szerződtek a fővárosi fenntartású egészségügyi és a szociális intézmények dolgozói, valamint ellátottjai vírustesztjeinek az elkészítésére, most a kormánytól kért ehhez segítséget – jelentette ki lapunknak Láng Zsolt, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője. Szavai szerint ha van megállapodás a magáncéggel, akkor az a kérdés, hogy kiken végezték el eddig a vizsgálatokat, ha nem az időseken. – A főváros háromszázmilliárdos büdzséjében kell lennie annyi tartaléknak, hogy gond nélkül fedezzék a szűrés költségét – mutatott rá a frakcióvezető. Érdemes megjegyezni: Karácsonyék erre a célra is fordíthatták volna a Soros Györgytől nemrégiben kapott egymillió eurót.

Mint korábban megírtuk, a járvány miatt kialakult helyzetben komoly lehetőséget látnak egyes baloldalhoz köthető, az egészségügy területén üzletelő lobbicsoportok. A Magyar Nemzet kérdésére a fővárosi önkormányzat azt a tájékoztatást adta, hogy az általuk megrendelt szűrővizsgálatokra eddig a Corden Kft.-vel kötöttek szerződést.

Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján bejelentette: kiemelt, kötelező ellenőrzés lesz az idősotthonokban, mivel egyes intézményekben sérült az egészségügyi ellátás.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.