Több városban is fenntartanák a korlátozásokat

Összességében fegyelmezetten fogadta a lakosság az ország településein bevezetett, a központinál szigorúbb intézkedéseket, többek között a frekventált közterületek lezárását. A hatóságnak nagyrészt csak figyelmeztetnie kellett a szabálytalankodókat.

2020. 04. 15. 6:14
null
Szentendre belvárosába nem engedték be a túrázókat és a kirándulókat Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ország számos településén éltek az önkormányzatok az elmúlt napokban az eltérő szabályozás lehetőségével, és mind Budapesten, mind pedig vidéken sok népszerű kirándulóhelyet és más frekventált közterületet zártak el a lakosság elől a koronavírus-járvány terjedésének lassítása érdekében.

A főváros legszebb panorámájú részén, a Normafánál a parkolók teljes lezárásával csökkentették a látogatók számát. Dávid Gábor, a Hegyvidéki Rendészet irodavezetője a Magyar Nemzetnek elmondta: volt ugyan néhány biciklis és futó a Normafánál, de mindenki betartotta a szükséges távolságot. Pokorni Zoltán (Fidesz) polgármester döntése alapján a kirándulóhely parkolói továbbra is zárva lesznek, ahogy a Normafa kilátói és vendéglátóipari egységei is, és egyelőre a libegő sem üzemel.

A Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat a Margit-szigetet, a Római-partot, valamint az Óbudai-szigetet záratta le, s tapasztalatuk szerint a budapestiek betartották a rendelkezést, csak nagypénteken próbálták többen látogatni a lezárt közterületeket.

A megyei jogú városok közül Székesfehérváron értékelték ki a legalaposabban az intézkedések hatásait. Cser-Palkovics András, a település fideszes polgármestere a Magyar Nemzetnek arról számolt be, hogy az emberek döntő része egyetértett a húsvéti időszakra vonatkozó intézkedésekkel. – A nagy élelmiszerboltok kivételével nem alakult ki csoportosulás a városban. A közterület-felügyeletnek 598 esetben kellett intézkednie, ám minden esetben elégséges volt a szóbeli figyelmeztetés. A rendőrök sem találkoztak kirívó esettel, bírság kiszabására csak elenyésző számban volt szükség – fogalmazott.

Szerinte a szigorú, bár szükséges szabályok betartása fontos lenne a következő napokban, hetekben is, mivel az intézkedések az emberek közötti kontaktusok további minimalizálását hatékonyan szolgálják. A polgármester arra is kitért: mivel a legújabb kutatások szerint sportolás esetén a kilégzéssel együtt a vírus két méternél jóval messzebbre is képes terjedni, ajánlja, hogy legalább tíz méter legyen a nem egy háztartásba tartozó szabadtéri sporttevékenységet végzők között.

Miskolcon lezárták a kirándulók által gyakran használt, turisztikai célpontok közelében lévő parkolókat, többek között Miskolctapolcán és Lillafüreden is.

– A rendészek nagypénteken még több esetben találkoztak kirándulókkal, sétálókkal, alkalmi csoportosulásokkal, ám szombaton és húsvétkor már kedvező tapasztalatokról tudtak beszámolni – ismertette a Magyar Nemzettel a független Veres Pál polgármester vezette önkormányzat. Hozzátették: figyelmeztetni inkább egy-egy kisebb üzletnél kellett a várakozókat az ajánlott másfél-két méteres távolság betartására, emellett a város néhány pontján találkoztak a rendészet munkatársai olyan 4-5 fős csoportokkal, akik padokon üldögéltek, őket megkérték, hogy menjenek haza.

Szentendre belvárosába nem engedték be a túrázókat és a kirándulókat
Fotó: Kurucz Árpád

Nyíregyházán a Bujtosi Városligetben, illetve Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn rendeltek el parkolási korlátozásokat, ám az önkormányzat tájékoztatása szerint 75 gépjárművezetővel szemben kellett intézkedést kezdeményezniük, mivel a kérések ellenére a zöldfelületet használták parkolás céljára. A Magyar Nemzettel közölték: vizsgálják, hogy a közúti közlekedésről szóló jogszabályok lehetővé teszik-e a parkolók további lezárását.

Pécs baloldali vezetése számos frekventált kirándulóhely lezárása mellett elrendelte két pláza üzleteinek a bezárását is, a patikák, a drogériák és az élelmiszerboltok kivételével. A Magyar Nemzet kérdésére közölték: a napokban döntenek arról, hogy az április 10-én meghozott korlátozásokból pontosan melyeket és hogyan tartja fenn az önkormányzat.

– A győriek összességében fegyelmezetten viselték a szigorításokat a jó idő ellenére is, köztük azt, hogy a dohányboltok nyitvatartását 8-12 óra közé korlátoztuk. Ám sajnos ezzel sem tudtuk megelőzni, hogy italozó és hangoskodó társaságok alakuljanak ki az egyes dohányboltok körül, ezért a rendőrségnek és a közterület-felügyeletnek több esetben is intézkednie kellett, elsősorban figyelmeztetéssel, indokolt esetben bírsággal szankcionáltak – számolt be róla a Magyar Nemzetnek Dézsi Csaba András, a város független polgármestere.

Papp László, Debrecen kormánypárti polgármestere a Békás-tavat is magában foglaló és kerítéssel körbevett nagyerdei Parkerdőt, valamint az Ötholdas Pagony játszóteret záratta le a látogatók elől, s az önkormányzat tájékoztatása szerint a két frekventált területet egyelőre lezárva tartják. Emellett fokozott közterület-felügyeleti jelenlétet rendeltek el a Nagyerdei Stadion környékén.

A Balaton körüli legfontosabb intézkedések közé tartozik, hogy lezárták a siófoki hajóállomást a gyalogos- és az autósforgalom elől. Siófokon – ahogy sok más vízparti településen, lezárták a parkolókat, de Keszthelyen a partot is lezárták kordonokkal.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.