Érettségi lesz, szirénapróba nem

A katasztrófavédelem szakemberei úgy döntöttek, a koronavírus miatti veszélyhelyzet így is eléggé felbolygatta az érettségit, az érettségizőket, nem akarják, hogy a magyar nyelv és irodalom irásbeli vizsgáit még jobban megzavarja hétfő délelőtt a szirénaszó.

Végh Attila
Forrás: katasztrofavedelem.hu2020. 05. 02. 15:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei érettségi vizsgák hétfői, 9 órás kezdete miatt elmarad a riasztórendszer májusra tervezett tesztelése. A Monitoring- és Lakossági Riasztórendszer próbája (MoLaRi) minden hónap első hétfőjén 11 órakor, míg a paksi csökkentett üzemű próba 13 órakor történik meg. Korábban ez nem volt gond, hiszen a reggel 8 órakor kezdődő vizsga erre az időpontra véget ért, most azonban később kezdenek neki a dolgozatoknak az érettségizők. A diákok nyugodt vizsgázása érdekében májusban most sehol nem szólalnak meg a katasztrófavédelem által üzemeltetett szirénák.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Kommunikációs Szolgálata elmondása szerint a MoLaRi egy érzékelő- és riasztórendszer, amelyet a veszélyes anyagokkal foglalkozó ipari üzemek környezetében építettek ki. A működése igen egyszerű: amennyiben valamelyik veszélyes üzemből meghibásodás vagy baleset miatt veszélyes vegyi anyag kerül a levegőbe, annak koncentrációját a telepített mérőszondák mérik, a rendszer az időjárási körülményeket is figyelembe véve terjedési modellezést végez. A katasztrófavédelem éjjel-nappal működő ügyelete pedig azonnal meg tudja tenni az adott helyzetben szükséges intézkedéseket. Az érintett ipari üzem környezetében élőket a rendszer hangszóróin keresztül tudja tájékoztatni a katasztrófavédelem a szükséges magatartási szabályokról.

A szirénák rendszeres próbája szükséges ahhoz, hogy teszteljék, vész esetén is működik a jelzés, valamint ezzel a környéken élők is tudják, vészhelyzetben ez a hang jelzi, azonnal el kell hagyniuk otthonaikat. Mivel ezeknek a szirénáknak a hangja több kilométeres hatósugarú körben érzékelhető, melyen belül országos szintén közel száz középfokú tanintézmény található, május 4-én 9 órakor csendes marad a rendszer. A havi, kötelező próbát egy másik időpontban hajtják majd végre, ennek pontos dátumáról egyelőre nem született döntés.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.