Felhígult rendvédelem Józsefvárosban

Szociális munkára fogták be a közterület-felügyelőket Józsefvárosban. A lassan Budapest hajléktalan-központjává váló kerületben Pikó András polgármester az alacsony rendvédelmi létszám mellett arra a döntésre jutott, hogy a közterület rendjének őrzése helyett a felügyelők ételt szállítsanak, segélykérő lapot osszanak, valamint a hajléktalanétkeztetésben segítsenek. Vörös Tamás, a Fidesz-KDNP kerületi frakcióvezetője lapunknak úgy vélekedett: a józsefvárosi romló közrendi állapotok olyanok, mintha visszamentünk volna az időben és újra SZDSZ-es „szakértők” uralnák a várost.

2020. 05. 04. 6:18
KARÁCSONY Gergely; Pikó András
Budapest, 2019. szeptember 4. Pikó András józsefvárosi ellenzéki polgármesterjelölt (b) és Karácsony Gergely ellenzéki fõpolgármester-jelölt (j) kampányrendezvénye a VIII. kerületi II. János Pál pápa téren 2019. szeptember 4-én. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Józsefvárosban a közterület-felügyelet hordja ki az ebédet a rászorulók részére – tudta meg a Magyar Nemzet. A felügyelők szociális feladatai ezzel nem merülnek ki: a „segélyosztó” napon a hivatal előtt maszkot és formanyomtatványokat osztanak, de a hajléktalanoknak történő ételosztásnál is közreműködnek. A hosszú idő óta működő Népkonyha üzemeltetése a Józsefvárosi Szociális Ellátó feladata, érthetetlen, hogy Pikó András miért csoportosít át embereket egy olyan területről, ahol létszámhiánnyal küzdenek. A döntéssel erőforrást vont el a közlekedési szabálysértések, a közterületi italozások és egyéb rendvédelmi feladatok ellátásától.

A lakók hónapok óta érzik a kerület folyamatos leépülését, a közösségi oldalon egyre több panasz érkezik az önkormányzat „rendetlenségére”. – Semmit sem tesznek, a Bérkocsis utca és a Népszínház utca éjjel-nappal tele van hajléktalanokkal, folyamatosan kéregetnek, támadják az egyedül járó nőket, utcára piszkítanak! Rendőrt sehol nem látni – fakadt ki Pikó Andrásnak az egyik lakó, aki hozzátette: kábítószer-élvezőket egyre többet látni a közterületen. Korábban két készenléti rendőrpáros járőrözött folyamatosan a kerület problémásabb pontjain, az elmúlt fél évben senki sem látja őket.

Az elmúlt hetekben a józsefvárosi utcákon több bandaháború zajlott és késelés is történt, visszatértek a kerület köztereire a bűnözői csoportok, s a prostitúció is reneszánszát éli, a polgármester tanácsára senki sincs vegzálva a kerületben. A közterület-felügyelet leginkább csak az italozókkal szemben lép fel, de a járvány miatt, saját biztonságuk érdekében azoktól is távol tartják magukat. A korábbi városvezetés alatt megtisztult utcákon újra szamurájkardos és késes egyének jelentek meg, holott azelőtt egy-egy egyedi esetet leszámítva a közterületek biztonságosak voltak. A korábbi városvezetés annak idején a kerületi rendőr-kapitány segítségét kérte a rendőri jelenlét biztosítására.

Lapunk megkereste Józsefváros Önkormányzatát, megerősítették: a közterület-felügyelet valóban logisztikai segítséget nyújt 2020.04.14. napja óta az önkormányzat szociális feladatainak ellátásában.

- Feladatuk arra terjed ki, hogy a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék (JEB) munkatársait gépkocsival elvigyék a JEB konyhájára, az ott felvett étellel pedig a rászoruló személyek lakásához annak érdekében, hogy a szociális étkeztetésüket biztosítsa az önkormányzat. A közterület-felügyelők jelenleg csak a járművet és a sofőrt biztosítják, az étel osztását a JEB munkatársai végzik – mondta el lapunknak Békési Zsuzsanna sajtófőnök, aki a döntést a Szociális Szolgáltató Szolgálat gépjárművének üzemképtelenné válásával indokolta.

Ez utóbbi amiatt meglepő, mert Pikó András hónapokkal ezelőtt úgy nyilatkozott: a korábbi hét hivatali autó helyett egyet tartanak csak meg, a többit egyéb célokra használják fel. Ezáltal az önkormányzatnak hat üres hivatali autója áll rendelkezésre és több feladat nélküli sofőr áll az önkormányzat alkalmazásában. A polgármester sajtófőnöke lapunkkal azt is tudatta: a sofőri feladatra jelentkezett egy önkéntes, a JEB 2020.04.22. napjától nem tart igényt a közterület-felügyelet ezen logisztikai segítségére. Hozzátette: természetesen a közterület-felügyelet a jövőben is rendelkezésre fog állni, ha bármilyen okból ismételt bevonására lesz szükség a feladat ellátása érdekében.

Novemberben még lakást ígért a józsefvárosi rendőröknek Pikó András, hogy még vonzóbbá tegye a kerületben való szolgálatteljesítést, sokaknak segítség ugyanis a kedvezményes feltételekkel bérelhető lakás. A polgármester fél év alatt meggondolta magát, sőt az ügy érdekessége, hogy közben kiderült: Karácsony Gergely főpolgármesterrel közösen hajléktalanokat költöztet be egy józsefvárosi bérházba.

- A legnagyobb támogatás, amit az önkormányzat nyújthat, a szolgálati lakás. Jelenleg is több mint félszáz szolgálati lakást biztosít az önkormányzat a kerületi rendőröknek, amennyiben erre lehetőségünk lesz, ezt a számot emelni szeretnénk – írta 2019 novemberében Pikó András Facebook-oldalán. Fél évvel később, polgármesteri hatáskörben már úgy döntött: a Józsefvárosi Önkormányzat tulajdonában álló, 60 darab lakás közszolgálati célú kijelölését megszünteti, és a lakásokat a lakásgazdálkodásba bevonja. Azaz biztossá válik, hogy a korábban beígért közszolgálati lakásokba nem költözhet be több rendvédelmi dolgozó.

Lapunknak Pikó sajtófőnöke úgy nyilatkozott: a jelzett határozatban a korábbi képviselőtestület által közszolgálatinak minősített üres és még senkinek sem odaítélt lakások lettek normál bérlakássá minősítve.

- A közszolgálati lakások megvételét leállította az önkormányzat, megakadályozva ezzel az önkormányzati vagyon elkótyavetyélését, megszüntetve az előző városvezetés gyakorlatát, hogy üres lakásokat először odaadja közszolgálati lakásként, majd a már így bérelt lakást alacsony áron eladja az azt bérlőnek – érvelt Békési.

Régebben a közszolgálati lakásokat nem lehetett megvásárolni Józsefvárosban, de Sára Botond előző polgármester azért módosított rendeletet, mert igazságtalannak tartotta, hogy azok az önkormányzati dolgozók, akik hosszú évek alatt milliókat fektettek be otthonaik felújításába, egy munkahelyváltással könnyen elbukhatják a felújítási költségeket. Többen kérvényezték a változtatást az akkori polgármesternél.

A józsefvárosi romló közrendi állapotokat a helyi Fidesz sem hagyta szó nélkül. Vörös Tamás, a Fidesz-KDNP kerületi frakcióvezetője elképesztőnek tartja, ahogyan a baloldali potentátok azután is foggal-körömmel ragaszkodnak soha nem létezett, ideologikus, elképzelt világképükhöz, miután a valóság rájuk rúgta az ajtót.

- A józsefvárosi terek és kapualjak állapota kétségbeejtő. Az oda berendezkedett hajléktalanokra és a hozzájuk csapódó egyes elemekre senki nem szól rá az erre hivatottak közül, mert a polgármester világossá tette, hogy a józsefvárosiak kérése ellenére hagyni kell, hogy a lépcsőházakat és járdákat szabadon használhassák a hajléktalanok – mondta a frakcióvezető. Hozzátette: már mindenki számára nyilvánvaló, hogy Pikó András hajléktalanpolitikája botrányosan csődöt mondott, mivel a józsefvárosi utcák, terek és kapualjak úgy néznek ki, mintha visszamentünk volna az időben és újra SZDSZ-es „szakértők” uralnák a várost.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.