Karanténos csalókra csaptak le a békési rendőrök

Semmilyen árukészlete nem volt annak a tizennégy csalónak, akik egymásnak adták az ötletet, hol, mennyiért, milyen képekkel, milyen formában mit kínáljanak feltűnően kedvezményes áron. Az egész országból akadtak vevőik, akik a pénzüket előre átutalták, majd nem kaptak semmit. A vizsgálat jelenlegi szakaszában még azt sem lehet tudni, hány embert csaptak be, mennyi pénzt tettek zsebre a csalók.

Végh Attila
Forrás: police.hu2020. 05. 27. 13:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kihasználta a veszélyhelyzeti korlátozások boltok bezárására vonatkozó rendelkezéseket az a csalással foglalkozó bűnözői csapat, akiknél a karantén idején szinte mindent be lehetett szerezni a mobil garázstól a kerti kistraktoron át a komplett konyhabútorig, házhoz szállítással, előre fizetéssel. Május 26-án a csapat eddig hiányzó tagját is elfogta a rendőrség, ezzel bizonyítottá vált az eddig is nyilvánvaló feltételezés, a tizennégy fős banda egyetlen tagja se rendelkezett az árukészlet egy ezrelékével sem, csak az interneten közzétett fényképeken léteztek az eladásra kínált nagy értékű háztartási, műszaki cikkek.

Nem csak megtévesztett, de meg is károsított átvert vásárlókat egy csoport, amelynek a bűnügyi felderítés alapján indult eljárás jelenlegi adatai szerint tizennégy tagja volt. A csalássorozat az egész országot áthálózta, a békéscsabai nyomozóknak sikerült beazonosítaniuk és lebuktatniuk a csalókat. A gyanúsítottak már korábban is foglalkoztak internetes csalással, egyik tagjukat, egy borsodi férfi még a koronavírus járvány tetőzése előtt, februárban került a rendőrség látóterébe. Akkor még nem lehetett tudni, hogy egy nagyobb csaló banda tagja, ám mivel egy korábbi ügyének jogerős döntése utáni feledékenysége miatt elfelejtett bevonulni a börtönbe a legközelebbi büntetés-végrehajtási intézetbe vitték, hogy megkezdje a rá korábban elkövetett bűncselekményekért kiszabott szabadságvesztése letöltését. Hetekkel később, március közepén már javában megérezte az ország járványveszély megelőzését szolgáló intézkedéseket, amikor egy budapesti nő és négy társa ellen indult eljárás, akik a már képbe került, lecsukott férfi ismerőseiként ugyanolyan átverésekben vettek részt. A szintén borsodi születésű 45 éves asszonyt egy békési vásárló jelentette fel. Az egyik népszerű internetes adás-vételi portálon áron alul nagy értékű tárgyakat, mobilházat, mobilgarázst, munkagépeket, konyhabútort, szerszámgépeket, szórakoztató elektronikai cikkeket árult, amiket a bezárt üzletek miatt a karantén idején máshol nem is lehetett beszerezni. Az eladó a kedvező árfekvést a raktárkészletek kiürítésével, a kereskedelmi láncok kikerülésével magyarázta. Telefonon egyeztette az érdeklődőkkel a vásárlás feltételeit, a koronavírus veszélyessége miatt készpénzes fizetést nem vállalt, előre utalást kért a vevőktől, százezres, olykor milliós nagyságrendben. Remek marketinggel győzte meg az érdeklődőket arról, hogy az utánpótlás is bizonytalan a járvány miatt, ezért záros a készlet, gyorsnak kell lenni, nehogy más vigye el a portékát. Több embert – későbbi bűntársait – szervezett be, akik a nevében különböző bankokban számlát nyitottak,ha beérkezett egy utalás azt élettársával azonnal felvetette, pár ezer forintot adtak a csalásról tudó számlatulajdonosoknak, a haszon jelentős része az övék lett. Természetesen senki semmit nem kapott meg az előre kifizetett áruk közül, hiszen nem is volt semmije, a világhálóról letöltött fényképek formájában volt csak raktárkészlet.

Amikor a Budapesten élő asszonyt és társait elfogták majd letartóztatták még mindig nem állt le a sosemvolt bolt, Békés megyében, a borsodi Hernádon és Budapesten is folytatták a csalássorozatot a banda tagjai. Május 26-án a rendőrök nyolc újabb csalót fogtak el, három férfit és egy nőt közülük őrizetbe is vettek a békéscsabai nyomozók. A csoportban minden gyanúsítottnak megvolt a maga szerepe. Volt, aki a hirdetéseket adta fel és egyeztetett a leendő vásárlókkal. Volt, akinek az volt a dolga, hogy beszervezzen olyan embereket, akik hajlandóak voltak bankszámlákat nyitni és az arra érkező összegeket átadni a csalássorozat irányítóinak. de az összeg nagy részét a szokott módon a bűncselekmény megszervezői osztották el egymás között. A Békéscsabai Rendőrkapitányság a csalás bűntett miatt folytatott eljárásban tovább vizsgálja, hogy az eddig elfogott gyanúsítottaknak lehettek-e még további társaik, illetve hogy a csoport hány embert károsított meg. Azt sem lehet tudni mennyi hasznot húztak a járvány idején kicsúcsosodott csalásból, egy biztos, a házkutatások során a rendőrség nem talált pénzt, azt vagy felélték, vagy eldugták rokonaiknál, a rendőrség előtt most még ismeretlen neveken levő számlákon.A veszélyhelyzeti korlátozások enyhítése után is népszerű maradhat az online vásárlás, a rendőrök arra kérik a polgárokat, figyeljenek oda a gyanúsan olcsó, megbízható céges háttér nélküli hirdetésekre!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.